Nakon prezentacije bugojanske granate: Srbija spremna kupiti "strahovito oružje"

12.11.2020. 14:47 / Izvor: Agencije
Nakon prezentacije bugojanske granate: Srbija spremna kupiti 'strahovito oružje'

On je dodao da je Srbija spremna da sarađuje i sa namjenskim fabrikama u Konjicu i u Goraždu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je srećan ako BiH zaista ima "strahovito oružje", koje je pomenuo lider SDA Bakir Izetbegović, te da je Srbija spremna da ga pogleda, pa i da kupi.

Vučić je dodao da je tražio da vidi originalnu Izetbegovićevu izjavu o "strahovitom oružju", nakon posjete fabrici u Bugojnu. 

"On je govorio o strahovitom oružju. Ja sam veoma srećan zbog toga, za razliku od njih koji uvijek vide neke pretnje. Ako je to zaista strahovito oružje, mi smo spremni da ga pogledamo, spremni da kupimo. Bićemo srećni da sarađujemo sa fabrikom u Bugojnu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Srbija spremna da sarađuje i sa namjenskim fabrikama u Konjicu i u Goraždu. 

"Mi smo bili spremni da kupujemo i municiju 12,7 milimetara i nikakav problem nemamo. Svaki napredak BiH i po tom pitanju za nas je dobar, za razliku od njih koji vide u svemu pretnju i nečiju želju da sa nekim ratuje. Mi to ne vidimo, mi nemamo problem sa tim", naveo je Vučić. 

On je dodao da svaku vrstu saradnje namjenska preduzeća iz BiH mogu da naprave sa "Krušikom" i "Slobodom" iz Srbije, da se napravi još bolja kooperacija na regionalnom nivou kako bi uspješnije prodavali oružje, oruđe i municiju širom svijeta. 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prisustvovao je jučer prezentaciji nove granate koja je proizvedena u Binasu u Bugojnu i čiji je domet preko dvije hiljada metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno. 

"Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine", izjavio je Izetbegović.  

Svaki put kad se napravi ovakav pomak u namjenskoj industrijiu BiH, kako je dodao, korak smo bliže u učvrščavanju mira.

"Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namjere u odnosu na BiH", dodao je Izetbegović. 

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je u zadnjih pet godina namjenskoj industriji posvećena posebna pažnja te je i njen obim povećan za tri puta, čime je izrasla u jednog od najboljih izvoznika.

Dodao je da je plan da ta industrija u naredne četiri godine poraste još tri puta, na vrijednost od 500 miliona do milijardu KM.

"Potražnja za naoružanjem u svijetu stalno raste, posebno za konvencionalnim, u čijoj proizvodnji mi imamo tradiciju", naveo je Novalić.

Demonstraciji je prisustvovala i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je čestitala rukovodstvu BINAS-a na značajnim proizvodima koje su predstavili.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti