Nakon prodaje FDS-a: Vrijedna imovina bh. kompanija u rukama CID-a

26.09.2016. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Nakon prodaje FDS-a: Vrijedna imovina bh. kompanija u rukama CID-a

BAT je kompanija fokusirana na duhanski biznis zbog čega je zainteresiran isključivo za duhanski dio poslovanja FDS-a.

Paket od 39,9 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo, a koje su u vlasništvu Federacije BiH, 15.9.2016. godine ponuđen je na vanrednoj aukciji na Sarajevskoj berzi - SASE na kojoj je kompanija CID - Adriatic Investments GmbH predala najbolju ponudu za ponuđene dionice FDS-a.

Ponuda se odnosila na 511.478 dionica, što predstavlja 39.9058 posto ukupnih dionica FDS-a, po iznosu od 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42,708.413 KM. CID-u je sredstva za transakciju osigurala kompanija British American Tobacco (BAT).

Sve to ne bi bilo toliko neobično da sarajevski FDS nema svog udjela i u drugim prilično stabilnim bh. kompanijama. Prije svega, sama kupoprodaja je interesantna zbog činjenice da Fabrika duhana Sarajevo ima u svom vlasništvu brojne nekretnine, ali i udjele u bankarskom sektoru i fondovima, a neki od njih su Univerzalpromet d.d. Tuzla, UPI poslovni sistemi, DUF Šib-ar Invest d.d. Sarajevo, ZIF Bonus d.d. Sarajevo, Remontmontaža d.d. Tuzla pa čak i Privredna, BOR i Vakufska banka, te hoteli na Igmanu, Vlašiću i Srebrenici.

Postavlja se pitanje šta će biti sa ostalima?

Naime, završenom kupovinom BAT će upravljati glavnim poslovnim programom FDS-a, tako da će upravljanje ostatkom vrijedne imovine FDS-a, što uključuje sve već spomenute udjele u bankama i fondovima, prepustit CID-u.

"BAT je kompanija fokusirana na duhanski biznis zbog čega je zainteresiran isključivo za duhanski dio poslovanja FDS-a. FDS je s druge strane kompleksna kompanija koja se osim duhanskog bavi i ostalim biznisima poput bankarstva, nekretninskog i hotelskog biznisa. Ti ostali biznisi ne uklapaju se u poslovnu strategiju BAT-a", potvrđeno je iz ove kompanije.

Tako će ostali dio biznisa kojim se FDS bavi ostati u vlasništvu CID-a.

FDS je komplikovan biznis 

Na pitanje zašto je kupovina dionica FDS išla preko posrednika a ne direktno, i kakvi su planovi sa Fabrikom duhana Sarajevo, predsjednik Uprave BAT Adria, Ram Addanki kaže da je transakcija išla preko CID-a  zato što sve transakcije sa privatnim kapitalom idu preko posrednika, dok o FDS- u trenutno ne mogu davati više informacija, jer je pred njima komplikovan proces.

"Ono što sada možemo reći jeste da smo zainteresovani za ulaganje u BiH i kupovinu FDS-a, te kada sve formalnosti budu gotove, kada CID otkupi sve dionice, onda ćemo sjesti sa njima za daljnje dogovore. Ono što je sasvim sigurno jeste da želimo da razvijamo naš biznis u BiH, ali nam je prije svega potrebna pomoć u uspostavi sistema akciza", dodao je Addanki.

CID vjeruje da bi moguća kupovina duhanskog biznisa FDS-a od strane British American Tobacca osigurala znatno bolje mogućnosti za buduće poslovanje duhanskog dijela FDS-a u odnosu na one koje bi mogao postići kao samostalna kompanija.

Finalizacija kompletne transakcije preuzimanja duhanskog dijela biznisa FDS-a od strane BAT-a očekuje se sredinom 2017. godine, sukladno propisanoj proceduri.

Konkretnije informacije BAT će moći otkriti po završenom due dilligence-u, postizanju finalnog dogovora sa CID-om, dobivanju svih odobrenja i formalnom preuzimanju. Ipak, kako je rečeno, zbog strogih zahtjeva Londonske burze, do formalnog zaključenja posla ne mogu se otkrivati detalji. No, BAT se u ovu transakciju uključio s namjerom strateškog ulaska u duhansku industriju u BiH, te dodatnog investiranja u razvoja čitavog lokalnog tržišta. 

Podsjećamo, da je ova multinacionalna kompanija prošle godine postala vlasnik Tvornice duhana Rovinj, a koja je tržišni lider u BiH. Jasno je da sad sa tržišnim udjelom koji posjeduje FDS, može imati monopol u zemlji ali i regionu.

Odgovarajući na upit da li su zadvoljni sa cijenom koju su dobili za FDS, budući da su za TDR platili 500.000 miliona eura, Addanki ističe da se po veličini biznisa FDS ne može porediti sa TDR.

"Mi smo kupili dio dionica Vlade i želimo kupiti i ostatak, ali TDR je bila totalno drugačija priča, privatno vođen biznis, koji je imao puno veću vrijednost, tako da ne možete uporediti FDS i TDR", istakao je on.

James Pearson , član uprave za finansije BAT-a, zadužen za marketing mišljenja je da FDS prije pet, šest godina bio profitabilniji, dok je promjenom akciznog sistema i porastom crnog tržišta, na tržištu došlo do velikog pada.

"Da je FDS kupljen prije 5-6 godina, veća bi bila i vrijednost, ali sada, sa ovolikim crnim tržištem, mislim da je Vlada dobila dobru cijenu", kazao je Pearson, podsjećajući da se zadnjih godina cijena dionice kretala oko 51-52 KM po dionici, tako da je 300.000 KM koje će Vlada dobiti od divideni, te 21 milion eura koje će dobiti CID-a, čini se kao dobar posao za Vladu.

Banke, hoteli, kompanije 

Ipak, to nije sve, Fabrika duhana Sarajevo je i osnivač i vlasnik kompanije Tobacco press koja posjeduje maloprodajni lanac kioska u čitavoj BiH. Riječ je o jednom od vodećih distributera u BiH sa tržišnim udjelom preko 42 miliona KM je u 100% vlasništvu FDS d.d.

Također nalazi se i u vlasničkoj strukturi Market Investment Group d.o.o. Sarajevo, društva za posredovanje u poslovanju vrijednosnim papirima i upravljanje privatizacijskim investicionim fondovima.

Vlasnici preostalih dionica FDS-a su Raiffeisen Banka d.d. Bosna i Hercegovina sa procentom 8.1605 posto, te UniCredit Bank d.d. Mostar 5.8589 posto.

Prema podacima iz baze poslovnog portala Akta.ba Fabrika duhana Sarajevo je u 2015. godini imala prihode od 46.456.626 KM, dok je ukupna dobit iznosila 1.488.146 KM. U Fabrici je zaposlen 301 radnik.

Na kraju, ostaje da se vidi u čijim rukama završiti imovina čiji je vlasnik FDS - banke, hoteli, udjeli u kompanijama i ostala imovina. 

Kakva sudbina čeka sarajevsku Drinu?

British American Tobacco odlučio je da ugasi čuveni Ronhill i zamijeni ga vlastitim brendom Dunhill. Kako su kazali, razlog tome je što milioni turista koji dolaze u Hrvatsku nisu bili upoznati sa ovim brendom. Shodno tome, postavlja se pitanje opravdano pitanje čeka li ista sudbina i bh. brend, odnosno slavnu “Drinu”?

James Pearson , član uprave za finansije BAT-a, kazao je u izjavi za portal Akta.ba da je Drina jak brend koji ima svoje naslijeđe.  "Ukoliko lokalni brend ima naslijeđe, historiju i snagu, kao i potrošače, onda je naše da zadržimo taj brend", istakao je Pearson, dodajući da su tako uradili i na tržištima Ukrajine i Hrvatske.

 

Hotel u Srebrenici

Prodajom Fabrike duhana Sarajevo (FDS), prodat je i Hotel "Aura" u Srebrenici, koji se gradi još od 2009. Prema raspoloživim informacijama, u izgradnju je FDS do sada uložio oko 10 miliona KM, a hotel je, prema najavama, trebao biti otvoren prvo 2011. pa 2013. godine.

Posljednji put je svečano najavljeno kako će krenuti sa radom početkom 2016. godine. 

Piše: Azra Atagić - Ćatović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti