Nakon propasti projekta regionalne eko deponije u Huskićima: Četiri miliona Svjetske banke idu u Tuzlu

27.01.2009. 10:49 / Izvor: Tuzlanski list
Nakon propasti projekta regionalne eko deponije u Huskićima: Četiri miliona Svjetske banke idu u Tuzlu

Sudeći po informacijama koje je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK prezentiralo 26.01.2009. godine na sjednici skupštinske komisije, Općina Tuzla bi uskoro za saniranje svoje deponije "Desetine" mogla dobiti sredstva Svjetske banke. Radi se o dijelu neutrošenih sredstava u visini od oko 4 miliona KM koje je Svjetska banka izdvojila za projekt regionalne eko deponije.

"Nakon što je postalo jasno da od regionalne eko deponije u Lukavcu neće biti ništa, Federalno ministarstvo okoliša i Svjetska banka ponudili su da se preostali novac iskoristi za osposobljavanje jedne ili dvije općinske deponije, na kojima bi se u narednih četiri ili pet godina mogao odlagati otpad iz više općina", kazala je ministrica zaštite okoliša Jadranka Miraščić.

Općina Tuzla je već u fazi zaključivanja ugovora sa Svjetskom bankom o dodjeli ovih sredstava, a da bi upravo tuzlanska deponije bila sanirana ovim novcem, potrebno je da prihvati odlaganje čvrstog otpada iz najmanje dvije općine.

"Općina Tuzla je svjesna ovoga, ukoliko se nađu zainteresovane općine. Ovo je jedini način, jer Svjetska banka ne finansira pojedinačne projekte niti općine", dodala je ministrica Miraščić.

Iako propisi o odlaganju čvrstog otpada nalažu postojanje regionalnih eko-deponija, uskoro bi moglo doći do promjene prakse i izmjene propisa. Objašnjenje za izmjenu propisa, kako je kazala ministrica Miraščić, Federalno ministarstvo okoliša našlo je u nemogućnosti pozitivnog okončavanja izgradnje tuzlanske regionalne eko deponije.

"Umjesto regionalnih eko deponija postojale bi takozvane međuopćinske deponije i to je način koji se sad pokušava provesti u Tuzli – jedna deponija na koju će odlagati najmanje tri općine. Ovo nije završena stvar, ali sada je samo do Općine Tuzla kako će nastaviti sa tretiranjem ovog problema", dodala je ministrica Miraščić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti