Nakon ruskih, Republika Srpska kupuje i kineske vakcine

10.02.2021. 08:14 / Izvor: Agencije
Nakon ruskih, Republika Srpska kupuje i kineske vakcine

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska potpisala predugovor sa kineskim proizvođačima o nabavci vakcine protiv korona virusa.

Vlada RS je juče potpisala predugovor za nabavku kineske vakcine za RS, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade na sjednici Narodne skupštine RS.

On je istakao da je razočaran činjenicom da RS nije dobila nijednu vakcinu iz Covax mehanizma, iako je, kako je naglasio, RS unaprijed izdvojila ukupan iznos. Naglasio je da je od resornog ministra tražio mogućnost da se od dobavljača zatraži povrat novca.

"Dali smo novac avansno 100 odsto, kao premijer sam razgovarao sa resornim ministrom da tražim povrat našeg novca nazad i da tražim i zatezne kamate, jer imaju potpisani ugovori i rokovi koji nisu ispoštovani", rekao je Višković, javlja Srna.

On je istakao da se Republika Srpska morala u međuvremenu prebaciti u "samostalne strelce" i da traga za vakcinama na drugoj strani, i uspjela je u tome.

Višković je naglasio da se zdravstveni sistem u Republici Srpskoj na ponos svih građana izborio sa virusom korona, te da je nabavljena zaštitna oprema.

"Žestoko smo to platili životima i parama, ali nikada nismo doživjeli ni italijanski, engleski, španski niti bilo koji scenario virusa korona", rekao je Višković.

Dodao je da je za nabavku ruske vakcine do sada plaćeno 15 miliona maraka, a da je isto toliko plaćeno za nabavku zaštitne opreme za period od šest mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti