Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nakon stečaja "Robnih rezervi" RS nema zalihe goriva, čeka se novi zakon

12.07.2018. 10:59 / Izvor: Fena

 U Republici Srpskoj više ne postoje "Robne rezerve", pa time ni zalihe nafte i derivata nafte.

Entitetska vlada, u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama, ima mogućnost da nabavi interventne količine naftnih derivata u slučaju ozbiljnog poremećaja na tržištu ovim energentom.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva su najavili da planiraju u narednoj godini usvajenje novog zakona o nafti i derivatima nafte.

"Vlada RS-a će se odrediti o institucionalnom okviru, mjestu i modelu formiranja, čuvanja i obnavljanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, te načinu njihovog finansiranja i drugim bitnim pitanjima vezanim za skladištenje ovog energenta", navedeno je u odgovoru iz spomenutog ministarstva na pitanje poslanika SDS-a u entitetskom parlamentu Novaka Motike.

Aktuelnim Zakonom o nafti i derivatima nafte definisano je da je javno preduzeće „Robne rezerve RS“ u obavezi da skladišti obavezne rezerve derivata nafte. Međutim, "Robne rezerve" u tom bh. entitetu sada su u stečaju.

Spomenuti zakon je tek djelimično usklađen i sa Direktivnom Evropske unije 119/09/EZ, zbog čega u resornom ministarstvu planiraju usvajanje novog.

Zakonom nije precizirano ni intervenisanje u smislu cijene goriva, koje je na benzinskim pumpama u RS-u ponovo skuplje u prosjeku oko pet feninga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti