Nakon što ga je opozvao Zastupnički dom, Trump osudio prošlosedmično nasilje

14.01.2021. 08:16 / Izvor: Fena
Nakon što ga je opozvao Zastupnički dom, Trump osudio prošlosedmično nasilje

Trump je prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv američkog predsjednika, ali male su šanse da će Senat sa republikanskom većinom to potvrditi.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, sedam dana uoči smjene u Bijeloj kući, u koju će 20. januara useliti novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Za opoziv su glasala 232 zastupnika, uključujući sve demokratske i 10 republikanskih, a protiv 197 zastupnika.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor hiljadama njegovih pristalica nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Capitolu, prekinuvši sjednicu 6. januara.

Trump je prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa.

Male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat je na pauzi do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena, prenose svjetske novinske agencije.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu navečer osudio je nasilje koje se prošle sedmice odvilo na Capitolu, a u videoporuci objavljenoj na Twitteru nije spomenuo opoziv koji je u srijedu izglasao Zastupnički dom Kongresa.

“Želim biti vrlo jasan, nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo mogli vidjeti prošle sedmice. Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji niti u našem pokretu”, poručio je američki predsjednik. Snimljenu videoporuku objavio je na Twitter profilu Bijele kuće, nakon što mu ta platforma trajno izbrisala njegov predsjednički korisnički račun.

Trump u poruci nije komentirao svoj opoziv koje je u srijedu izglasao Zastupnički dom američkog Kongresa zbog poticanje na pobunu, prenosi Al Jazeera.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor hiljadama njegovih pristalica nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Capitolu, prekinuvši sjednicu 6. januara, na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. novembra. U sukobima na Capitolu život je izgubilo pet osoba.

Glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa je održano u srijedu nakon dvosatne debate, u kojoj su demokrate i republikanci imali po sat za svoja izlaganja.

Konačna odluka o opozivu je, ipak, na Senatu, u kojem republikanci imaju većinu.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji.

Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrati, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Trumpa bude li mu se sudilo u Gornjem domu Kongresa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti