Nameti utiču na konkurentnost privrede

26.02.2018. 08:24 / Izvor: Oslobođenje
Nameti utiču na konkurentnost privrede

Aktivnosti na rješavanju problema parafiskalnih nameta ne idu zadovoljavajućim tempom, kazao je Zukić

Parafiskalni nameti predstavljaju ozbiljan problem u funkcionisanju privrede u Federaciji zbog toga što dodatno opterećuju poslovanje, odnosno troškove poslovanja, te su u toku određene faze pripreme za njihovo smanjenje. Kazao nam je ovo federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, koji je rekao i kako se ovim pitanjem bavi nekoliko nevladinih organizacija, ali i Vlada Federacije je kroz svoje aktivnosti detektovala gdje postoje te vrste nameta.

Smanjenje

"Sigurno je da ti nameti utiču ozbiljno na konkurentnost privrede, ali se radi o tome da komplikovana struktura vlasti u Federaciji BiH onemogućava da Vlada ili Ministarstvo direktno utiču na njihovo smanjenje, već se pokušava putem razgovora i koordinacije sa lokalnim zajednicama da se oni smanje. Uticaj parafiskalnih nameta na poslovanje je različit od lokalne zajednice do lokalne zajednice, ali sigurno je da oni predstavljaju ozbiljan problem za konkurentnost, odnosno na troškove privrede", kazao nam je Zukić.

Aktivnosti na rješavanju tog pitanja su u toku, ali kako je kazao, one ne idu zadovoljavajućim tempom. Međutim, smatra da će taj proces vremenom ići naprijed, te da će lokalne zajednice, u borbi da postanu konkurentnije i da stvore bolji poslovni ambijent, intenzivnije i brže nego do sada raditi na tome.

Ono što bi pomoglo privredi u Federaciji svakako je i uspostavljanje jednošalterskog sistema registracije preduzeća, a Zukić nam je kazao kako njegovo ministarstvo učestvuje u radu interresorne grupe koja se bavi ovim problemom.

Prepreke

"Veliki je broj prepreka da bi se uopšte došlo do jednošalterskog sistema s obzirom na to da je potrebno mijenjati neke zakonske propise, njih četiri do pet. Te aktivnosti su u toku, s tim da ja ne očekujem da će to biti brzo završeno, ali očekujem da će u relativno kratkom periodu ta procedura biti značajno pojednostavljena, te vjerovatno i stvorene pretpostavke da se u nekom bližem roku uspostavi taj jednošalterski sistem", kazao je Zukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti