Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Namjera FERK-a razvoj tržišta el. energije proizvedene korištenjem OIE

07.06.2014. 10:48 / Izvor: Fena

Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na jučerašnjoj je redovitoj sjednici, postupajući po izmijenjenim i dopunjenim nadležnostima iz Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH i Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK), razmatrala i usvojila Pravilnik o stjecanju statusa kvalificiranog proizvođača električne energije.

Razmatran je i usvojen i Pravilnik za mikro-postrojenja obnovljivih izvora energije, Pravilnik o obveznom udjelu i preuzimanju električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije i Pravilnik o metodologiji za utvrđivanje garantiranih otkupnih cijena električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije, priopćeno je iz FERK-a.

S obzirom da je FERK je do sada o stjecanju statusa kvalificiranog proizvođača rješavao u postupku izdavanja dozvola za rad, u okviru kojeg je utvrđivao da li su ispunjeni zakonom predviđeni uvjeti koje proizvođač električne energije mora ispunjavati da bi stekao taj status, nastala je potreba donošenja Pravilnika o stjecanju statusa kvalificiranog proizvođača električne energije. U njemu je FERK definirao na detaljniji i precizniji način potrebne uvjete, kao i način na koji se stiče status kvalificiranog proizvođača u skladu sa zakonskim odredbama.

Također, s obzirom na zakonsku obvezu posebnog definiranja postupka kod izgradnje mikro-postrojenja obnovljivih izvora energije (OIE), uvjeta njihovog priključenja na distributivnu mrežu, te načina mjerenja i obračuna proizvedene električne energije u mikro-postrojenjima OIE, nastala je potreba donijeti i Pravilnik za mikro-postrojenja OIE, a sve na jasan način, koji osigurava i omogućava ravnopravne uvjete za priključenje mikro-postrojenjima OIE, navodi se u priopćenju.

Pri svemu tome, FERK je imao namjeru uspostaviti i procedure i obveze preuzimanja električne energije proizvedene iz OIE, koje će odgovarajućom podrškom i poticanjem proizvodnje električne energije iz OIE, osigurati ostvarivanje elektroenergetske politike u pogledu udjela energije proizvedene iz OIE u ukupnoj potrošnji u Federaciji Bosne i Hercegovine, čime se uspostavlja i razvija tržište električne energije proizvedene korištenjem obnovljivih izvora, kao dijela tržišta električne energije, radi čijeg uspostavljanja je FERK i osnovan.

FERK je usvojio i Pravilnik o metodologiji za utvrđivanje garantiranih otkupnih cijena električne energije iz postrojenja za korištenje OIE s namjerom da se odgovarajućim poticajem proizvodnje električne energije iz OIE, omogući u konačnici ostvarivanje elektroenergetske politike u pogledu udjela energije proizvedene iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji u Federaciji BiH.

Namjera FERK-a je i uspostavljanje i razvoj tržišta električne energije proizvedene korištenjem OIE, kao dijela tržišta električne energije.

FERK je posebno vodio računa o omogućavanju poticanja, uvođenja, primjene i razvoja novih tehnologija i opreme, te razvoja domaćeg gospodarstva u cjelini, te je predviđenom metodologijom nastojao omogućiti realizaciju i ostalih zakonom propisanih ciljeva.

Na sjednici je, također, donesen zaključak po žalbi kupca TEMPIC&FA d.o.o. Ključ na rješenje JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, te rješenje po žalbi kupca na elektroenergetsku suglasnost koju je izdalo JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, stoji u FERK-ovom priopćenju.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti