Namještaj najskuplji, a najmanje se izvozi

14.01.2009. 14:02 / Izvor: Nezavisne novine
Namještaj najskuplji, a najmanje se izvozi

Bosna i Hercegovina gubi velike prihode jer ne izvozi dovoljno proizvoda od drveta poput namještaja, a dio građe koja se izvozi ide preko posrednika koji zarađuju preprodajući bh. građu umjesto da zarada ide BiH.

Ov tvrdi Šemsa Alimanović, sekretar za šumarstvo i drvnu industriju Privredne komore FBiH.

"Mi ne koristimo luke na Jadranu da bi smo izvozili u kinu i umjesto nas to rade Austrijanci. Naravno, Austrijancima nije teško koristiti luku Kopar i na našim proizvodima zarađivati prodajući ih Kinezima", kaže ona. Prema njenim podacima, BiH je na izvozu namještaja 2007. godine zaradila oko 345 miliona KM.

Prema posljednjim dostupnim podacima Vanjskotrgovinske komore, BiH je 2007. godine izvezla pola miliona tona sirovog drveta (ogrjevno drvo u oblicama, cjepanice, grane, snopovi i iverje), dok je u istom razdoblju uvezla oko 40.000 tona istog drveta. Prosječna cijena izvezenog drveta je 0,10 KM po kilogramu, dok je ista klasa uvezenog drveta plaćena oko 0,19 KM po kilogramu.

Po cijeni od 0,47 KM/kg izvezeno je više od 650.000 tona drveta obrađenog po dužini debljine veće od šest milimetara, a uvezeno je oko 20.000 tona po cijeni od 0,65 KM/kg. Kada se to sabere, vidi se da je BiH izvezla više od milion tona sirovog drveta.

Uvezeno je oko 2,5 hiljada tona željezničkih pragova, koji su plaćeni po cijeno od 0,64 KM po kilogramu, a izvezeno je 1,9 hiljada tona željezničkih pragova i to po cijeni od 0,37 KM po kilogramu, odnosno dvostruko manje.

I Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumara i prerade drveta RS, kaže da RS i FBiH izvoze previše sirovog i poluobrađenog drveta, za koje se dobija niska cijena, dok se nedovoljno izvozi namještaj, čija je cijena višestruko veća. Alimanovićeva navodi da je cilj i Federacije i RS uvećati udio koji čini namještaj u ukupnoj proizvodnji, jer se za namještaj i dijelove namještaja postiže mnogo bolja cijena.

"U prvih osam mjeseci 2008. godine u Federaciji bilježimo rast izvoza namještaja od skoro 30 posto i rezane građe za 26 posto, a slično je i u RS, što svakako treba pozdraviti", kaže ona. Prema podacima VTKBiH, u 2007. godini je izvezeno oko 230.000 tona drvenih dijelova namještaja, dok je uvezeno oko 70.000 tona. Primjera radi, drveni dijelovi za stolice uveženi su po prosječnoj cijeni od 7,3 KM/kg, dok je ista kategorija izvožena za 5,1 KM/kg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti