Naplata posjetiocima zaštićenog područja Igmana i Bjelašnice: Takse na rampi Babinog dola

19.10.2009. 12:12 / Izvor: Oslobođenje
Naplata posjetiocima zaštićenog područja Igmana i Bjelašnice: Takse na rampi Babinog dola

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, tačnije premijer Besim Mehmedić, te ministri prostornog uređenja, saobraćaja i privrede Abid Jusić, Mihajlo Krmpotić i Abid Šarić održali su sastanak na Bjelašnici sa načelnicima Trnova i Hadžića, te direktorom KJP ZOI 84 Nedžadom Ajnadžićem. Tema razgovora bila je uvođenje takse na ulazak u zaštićeno područje Bjelašnice i Igmana svakom posjetiocu.

"Usaglasićemo sa ZOI-jem postavljanje ulazne rampe na Babinom dolu, time riješiti naplatu prakinga, tako da ga ne plaća samo dio posjetilaca, već svi, a dešava se da za vikend imamo 10 hiljada posjetilaca. Kako bi zimska sezona bila što bolja, želimo se riješiti zastoja u saobraćaju, postaviti znakove zabrane tamo gdje parkiranje nije dozvoljeno, a taksa bi dnevno mogla koštati dvije marke", kazao je za Oslobođenje načelnik Trnova Ibro Berilo.

Novac od takse bi se, prema Berilovim riječima, upotrijebio za uređenje izletišta, njihovo održavanje i čišćenje, za platu onima koji bi radili u zaštićenom području...

KJP ZOI 84 biće nosilac projekta, a kako je rekao direktor Ajnadžić, Bjelašnica i Igman su zona posebnog obilježja, koja bi u perspektivi trebala prerasti u nacionalni park.

"Ne želim prejudicirati koliko bi koštala ulazna taksa. Sve će se raditi u skladu sa master-planom za ove dvije planine", istakao je Ajnadžić.

I direktor hotela Maršal Zahid Bešović bio je na sastanku, ali on je kazao kako još ništa nije riješeno po ovom pitanju, osim što bi software na rampama podržao prolazak stanovnika Bjelašnice bez naplaćivanja.

"Maršal je dosad jedini privredni subjekt u općini Trnovo. O ovome se još mora razgovarati jer mi imamo više nivoa vlasti, a recimo Skupština je na Palama sama uvela naplatu za ulaz na Jahorinu", napomenuo je Bešović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti