Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Napori na spašavanju 34 zenička rudara daju već prve rezultate

Pripadnici četa za spašavanje dobro napreduju prema mjestu gdje se nalazi grupa rudara i narednih nekoliko sati može se očekivati da će prvi rudari izaći napolje.

05.09.2014. 09:18 / Izvor: Fena

Jučer u 16,30 počela je dramatična akcija spašavanja rudara pogona Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica. Akcija spašavanja još je u toku, a nezvanične informacije govore kako bi se fizički kontakt sa 34 rudara mogao desiti u prijepodnevnim časovima.

Do pola noći vjerovalo se kako osim dvojice povrijeđenih komorata koji su zbrinuti u Kantonalnoj bolnici Zenica u jami se nalazi zarobljeno još osam rudara. Međutim, oko 00,30 sati je generalni direktor RMU Zenica Esad Čivić obznanio kako su pod zemljom, na dubini od preko 600 metara ostalo zatrpano 34 rudara.

 "Oni se nalaze na sigurnom, u stalnom smo kontaktu sa njima. Osigurali smo im i veću količinu dotoka zraka i svi su dobrog fizičkog i psihičkog stanja", kaže direktor Čivić.

Akcija otkopavanja obrušene zemlje odvija sa obje strane. Kopaju i spasioci koji su stigli iz svih rudnika u FBiH ali i zarobljeni rudari sa druge strane.

"Radimo na raščišćavanju prostorija u cilju da što prije dođemo do radnika. Od početka spašavanja očišćeno je preko 100 metara. Sa rudarima uspostavljena komunikacija i nadamo se da će brzo doći do njihove evakuacije“, rekao je Nuraga Duranović, federalni rudarski inspektor.

Ispred ulaza u pogon Raspotočje prisutne su medicinske ekipe koje bi trebale rudare transportovati do bolnice. Istovremeno, tu se nalazi i više stotine članova porodica zarobljenih rudara, kao i njihovih prijatelja. Od početka akcije spašavanja zarobljenih rudara, u krugu pogona se nalaze i federalni premijer Nermin Nikšić, direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica premijer ZDK Munib Husejnagić, načelnik Opštine Zenica Husejina Smajlović i brojni drugi zvaničnici. Akcija spašavanja još je u toku, a nezvanične informacije govore kako bi se fizički kontakt sa 34 rudara mogao desiti u prijepodnevnim časovima.

Foto: Fena

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti