Naprednim tehnologijama do povećanja javne sigurnosti

27.09.2016. 14:29 / Izvor: Akta.ba

Ovom tehnologijom omogućeno je prikupljanje, analiza i verifikacija izvora informacija kako bi se osiguralo pravovremno reagiranje na prijetnje.

U svijetu danas ima postavljeno 210 milijuna kamera, a oko 1 posto njih je nadzirano, kazao je danas Yilmaz Halac, američki stručnjak za javnu sigurnost i zaštitu, koji iza sebe ima više  od 18 godina iskustva na višemilijunskim projektima dizajniranja, upravljanja i organiziranja centara javne sigurnosti i zaštite i video analitike i dr.

U organizaciji kompanije EMC iz Sarajeva, koja je fokusirana na napredna sigurnosna riješenja, danas je održano predavanje ''Advanced Concepts of Public Safety and Security'' na kojem su prisutnima predstavljene mogućnosti koje se policiji i sigurnosnim agencijama pružaju korištenjem već dostupnih naprednih tehnologija i analitike. 

Govoreći o platformi Physical Security Information Management (PSIM), koja prikupljanja informacije, analizira ih i šalje obaviještenja o sigurnosnim prijetanjama, kaže da se ona još uvijek nedovoljno koristi iako pruža ogromne mogućnosti. 

Platforma prikuplja i povezuje događaje iz postojećih različitih sigurnosnih uređaja i informacijskih sustava (javni video nadzor, kontrola pristupa, senzori, analitika itd...) i pomaže pri identifikaciji osoba i proaktivom rješavanju sigurnosnih prijetnji. 

''Sustav daje savršeno rješenje za određene sigurnosne incidente koji se mogu dogoditi'', kazao je Halac. Sa ovom tehnologijom omogućeno je prikupljanje, analiza i verifikacija izvora informacija kako bi se osiguralo pravovremno reagiranje na prijetnje i prepoznali lažni alarmi.

Time se osigurava da se brže reagira  u slučaju sigurnosnih prijetnji jer je kroz sustav kamera i drugih povezanih uređaja moguće uočiti potencijalne sigurnosne rizike.

Tako kaže, da ako se na aerodromu udaljite od torbe na nekoliko metara, sustav u kontrolnu jedinicu  šalje obavijest o tome, nakon čega je moguće trenutno reagirati i poslati osigurnje na mjesto gdje je uočena potencijalna prijetnja.

 Osim toga prednost je u tome što informacije koje se prikupljaju preko kamera mogu koristiti različite sigurnosne agencije za svoje potrebe.

Halac napominje također da će u budućnost sve više ići ka video analitici. Kaže da su sigurnosne službe počele već graditi svoje baze za prepoznavanje lica. 

Ipak, u svemu ovome postoje i izazovi. Naime, pitanje je kako će se nadzor vršiti na ovolikom količinom materijala, navodi ovaj stručnjak. Dodaje da statistike pokazuju da 95 posto incidenata propusti nakon 20 minuta praćenja kamera.

Također, svake minute se uploduje 300 sati video materijala, a on bi do 2019. činiti preko 80 posto interent prometa.Kako će se odgovoriti ovim izazovima ostaje da se vidi u budućnosti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti