Naredne sedmice potpisivanje sporazuma o finansiranju mosta na Savi

10.03.2018. 08:11 / Izvor: Fena
Naredne sedmice potpisivanje sporazuma o finansiranju mosta na Savi

Učešće u debati u Gradišci uzeli su stručnjaci za socioekonomski i održivi razvoj iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark najavio je za narednu sedmicu potpisivanje sporazuma o finansiranju izgradnje mosta na rijeci Savi kod Bosanske Gradiške.

Wigemark, koji je danas bio domaćin pete debate 'EU u posjeti lokalnim zajednicama“ koja je održana u Bosanskoj Gradišci, je rekao da je izgradnja tog mosta od posebne važnosti za privredni napredak i nove investicije. 

"Ovaj most, kada bude izgrađen, doprinijet će jačanju komercijalnih djelatnosti te osigurati bolji transport, prelazak granice BiH i Hrvatske i unapijediti kontake među ljudima", rekao je on.

Za BiH je ključno, dodao je Wigemark, da i dalje napreduje u evropskim integracijama, te da u tom procesu učestvuju svi, jer to nije nešto što vode samo politički lideri i birokrate.

Učešće u debati u Gradišci uzeli su stručnjaci za socioekonomski i održivi razvoj iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) pokrenula je projekt "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice ie izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Debata u Bosanskoj Gradišci je okupila više od 100 poduzetnika, predstavnike javne uprave, javnih preduzeća i organizacija civilnog društva te poljoprivrednike, mlade i stručnjake za ekonomski i održivi razvoj lokalnih zajednica. 

Namjera je da se otvorenim dijalogom skrene pažnja na važnost lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, te da se prepoznaju nove mogućnosti za unapređenje socioekonomskog i održivog razvoja na lokalnom nivou, saopćeno je ranije iz EUSR-a.

Prisutni su također imali priliku da nakon debate prisustvuju informativno-edukativnom događaju na kojem suizlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica: LID - Lokalni integrisani razvoj i ProLocal - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti