Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Naredne sedmice sastanak predstavnika Vlade KS i GRAS-a o nedostatku vozača

27.05.2020. 20:50 / Izvor: Akta.ba

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem najavio je da će naredne sedmice biti održan sastanak sa Upravom i Sindikatom  komunalne privrede KJKP "GRAS",  radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača kao i uvođenja većeg broja vozila u saobraćaj ovog preduzeća, u skladu s mjerama Kriznog štaba FBiH kao i povoljnijom epidemološkom situacijom koja to omogućava.

Po riječima ministra Kalema, Ministarstvo saobraćaja je odmah po primitku zahtjeva za prijem vozača iz GRAS-a, pripremilo informaciju i prezentiralo je Vladi KS.

Vlada je donijela  odluku o prijemu 44 vozača autobusa, 27 vozača tramvaja, četiri vozača trolejbusa, jednog bravara KV, jednog perača vozila i automehaničara KV, na period do tri mjeseca uz poštivanje zakonskih propisa koji podrazumijevaju i provođenje konkursne procedure.

"Problem nedostatka vozača je evidentan. Naš zadatak je da pomognemo u ovoj situaciji, zbog čega ćemo se sastati sa predstavnicima GRAS-a radi iznalaženja adekvatnog rješenja, koje mora biti u skladu sa zakonom", istakao je ministar Kalem.

Dodao je da je navedenom odlukom Vlade naloženo Upravi GRAS-a da u roku od 30 dana pripremi pregled stanja i potreba za radnicima sa detaljnim obrazloženjem i dostavi Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Ministar se osvrnuo se i na problem gužvi u javnom  gradskom  prijevozu, uz molbu putnicima da se pridržavaju još uvijek važećih mjera fizičke distance, kao i pravila iz Instrukcije Ministarstva saobraćaja kojom je u periodu od 06:30 do 09:00 sati, kao i od 15:00 do 17:00 sati omogućena vožnja samo osobama koje posjeduju radnički kupon ili jednokratnu kartu za prijevoz na posao.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti