Naredne sedmice u FBiH otvaraju se trgovine, mali obrti, notarski uredi

29.04.2020. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Naredne sedmice u FBiH otvaraju se trgovine, mali obrti, notarski uredi

Očekuje da će sredinom naredne sedmice biti donesena i odluka da trgovine na veliko i na malo počnu raditi.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, imajući u vidu novonastalu epidemiološku situaciju u FBiH,  jutros  održao sastanak i pripremio set mjera.

Očekuje da će sredinom naredne sedmice biti donesena i odluka da trgovine na veliko i na malo počnu raditi.

"Želimo da se život vrati kroz te trgovine. Neophodno je uspostaviti kontrolisane tokove života.Očekujemo da će se tada povući i mjere zabrane kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, ali mnogo toga će ovisiti o građanima i od njihovog poštivanja ili nepoštivanja mjera za suzbijanje pandemije", rekao je Čerkez na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija.

Na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako je rečeno, uspostavljena je platforma za samoprocjenu zdravstvenog stanja građana.

Cilj platforme je edukacija stanovništva o prepoznavanju simptoma koronavirusa, a tu su i akcije koje trebaju poduzeti u slučaju pojave simptoma.

"Za otvaranje trgovina važne su preporuke koliko ljudi može ući, koja je preporučena zaštita i takvi detalji, a to će biti posebno propisano", kazao je on. 

Čerkez je najavio i poruke menadžerima zdravstvenih institucija da omoguće veći priliv pacijenata. 

O ovim predloženim mjerama konačnu odluku dat će Krizni štab Federalne uprave civilne zaštite.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da su razmatrali nove modalitete rada zdravstvenih ustanova i nada se da će oni povećati kapacitet svojih usluga već početkom sljedeće sedmice.

"Dentalna medicina, odnosno stomatologija i zdravstveni radnici koji su uposleni u toj djelatnosti možda i najizloženiji segment zdravstvenih radnika, zajedno sa anesteziolozima i specijalistima urgentne medicine. Naša procjena je da ćemo još sačekati na njihov rad u punom kapacitetu", kazao je Pehar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti