Naredne sedmice u FBiH sa radom kreću vrtići, stomatolozi, ugostitelji, prijevoz

08.05.2020. 14:04 / Izvor: Fena
Naredne sedmice u FBiH sa radom kreću vrtići, stomatolozi, ugostitelji, prijevoz

Pehar je kazao kako epidemiološka situacija nam dopušta, ako ostane na ovoj razini, da razmatramo i ove nove mogućnosti.

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je ukupno 577 osoba od kojih je 17 bilo pozitivno na koronavirus - kazao je danas na pres-konferenciji predstavnika federalnih institucija član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Istakao je da se najveći broj pozitivnih slučajeva nalazi u Zeničko-dobojskom kantonu, u Maglaju i Žepču.

"Ta dva grada u zadnjih nekoliko dana prestavljaju one lokalne zajednice gdje bilježimo najveći broj pozitivnih uzoraka. Jedan pozitivan je iz Unsko-sanskog kantona, odnosno iz Cazina", kazao je Pehar.

Sa današnjim danom na prostoru FBiH ukupno su testirane 21.764 osobe, a Covid-19 je potvrđen kod 983 osoba, dodao je Pehar.

Istakao je da je nešto češće Covid-19 potvrđen kod žena - 55 posto, dok je kod muškaraca to 45 posto.

Od oboljelih hospitalizirana su 43 pacijenta od kojih su dva sa težom kiničkom slikom odnosno koja se nalaze na respiratoru.

Sa današnjim danom u FBiH je od Covida-19 oporavljeno ukupno 535 pacijenata, a trenutno aktivnih je 414.

"U toku jučerašnjeg dana nismo imali nijedan smrtni slučaj, tako da do sada bilježimo na prostoru Federacije BiH od početka epidemije 34 smrtna ishoda koje dovodimo u vezu sa koronavirusom", kazao je Pehar.

Istakao da bi prema planu sljedeće sedmice trebale biti donesene naredbe najprije Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, zatim i od Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju mjera na prostoru FBiH.

"Razmatrat će se, pored rada vrtića i korišćenje usluga javnog prevoza, usluge stomatologa, okupljanje u zatvorenom prostoru, korištenje otvorenih prostora kod ugostiteljskih objekata u prvom redu kafića, mogućnost upražnjavanja sportova na otvorenom i još čitav niz mjera. Epidemiološka situacija nam dopušta, ako ostane na ovoj razini, da razmatramo i ove nove mogućnosti, tako da očekujemo u slučaju pozitivne epidemiološke situacije da bi ove nove zapovjedi koje reguliraju sve ove oblasti mogle biti donesene krajem sljedećeg tjedna i onda bi mogle stupiti na snagu", kazao je Pehar.

Dodao je da "način ponašanja kako uposlanika tako i djece u vrtićima će biti posebno reguliran preporukama koji će napraviti Federalni zavod za javno zdravstvo i one će biti obvezujuće za sve vrtiće koji počnu sa radom".

Pehar je govoreći o paketu mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, kazao da je prvobitna ideja da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u onim objektima koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori.

"O tome ćemo u konačnici još promišljati i videćemo kako će završiti zapovijed koja će regulirati način rada ugostiteljskih objekata jasno. I za ove usluge će biti posebno propisane mjere koje će biti obvezujuće kako za korisnika usluga tako i za vlasnike objekata odnosno ugostiteljske djelatnike koji budu u njima radili - kazao je Pehar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti