Nastavak intenzivne saradnje BiH i Mađarske u oblasti odbrane

06.02.2020. 12:17 / Izvor: Akta.ba
Nastavak intenzivne saradnje BiH i Mađarske u oblasti odbrane

Ambasada Mađarske u BiH ujedno je i kontakt ambasada za saradnju sa NATO-om.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je u posjetu ambasadora Mađarske u BiH Nj. E. Krisztiána Pósu, 3. februara 2020. godine, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane i aktuelnim pitanjima značajnim za pokretanje pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Ministar Podžić se zahvalio ambasadoru Pósi na posjeti, kao i na podršci Mađarske u uspostavljanju mira i obnovi Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvalio na doprinosu inžinjerijskog bataljona mađarskog kontingenta u sastavu EUFOR-a pri vađenju dijelova Starog mosta u Mostaru u vrijeme njegove obnove, kao i za pomoć centrima za obuku Oružanih snaga BiH, te za podršku u zbrinjavanju prekobrojnog vojnog personala prilikom uspostavljanja jedinstvenih Oružanih snaga BiH.

Tokom sastanka ministar je upoznao ambasadora Pósu sa nekim od prioriteta rada Ministarstva odbrane BiH u budućem periodu, izdvojivši aktivnosti na implementaciji zadataka proisteklih iz dokumenta „Reformski program Bosne i Hercegovine“ koji je usaglašen na nivou Predsjedništva BiH, provedbu ciljeva iz dokumenta „Pregled odbrane“ iz 2016. godine, kao i aktivnosti na Planu modenizacije OS BiH i dostizanja što većeg stepena ineroperabilnosti sa snagama EU i NATO-a.

Također, ministar je istakao da je potrebno razvijati pozitivne procese u BiH koji su od ključne važnosti za ostanak mladih ljudi i bolji život svih građana.

Ambasador Pósa se zahvalio na prijemu, ujedno uputivši čestitke ministru Podžiću na postavljenju na poziciju ministra odbrane BiH.

Saradnju Mađarske i BiH u oblasti odbrane ambasador Pósa ocijenio je intenzivnom i veoma uspješnom, naglasivši da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja. Također, ponovio je opredijeljenost Mađarske da nastavi podržavati priključenje BiH u evropske i evroatlantske integracijske procese, kazavši da je slanje „Reformskog programa BiH“ uspješan projekat.

Ambasada Mađarske u BiH ujedno je i kontakt ambasada za saradnju sa NATO-om.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti