Nastavak jačanja antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo

24.02.2021. 11:06 / Izvor: Akta.ba
Nastavak jačanja antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, Erduan Kafedžić održali su sastanak.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, Erduan Kafedžić održali su danas sastanak na kojem su razmatrane sve mogućnosti nastavka jačanja antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Ovom prilikom, predsjedavajući Okerić je istakao da je jedan od najvažnijih reformskih zadataka u Bosni i Hercegovini unapređenje vladavine prava, koja je centralna kategorija države i uprave.

"Cjelokupan društveni i državni sistem zasniva se na harmonizovanom, efektivnom i efikasnom sistemu, te uspješnoj provedbi zakonodavnog okvira. Kanton Sarajevo je u zadnjih pet godina postao lider i ogledni primjer u Bosni i Hercegovini, kada su u pitanju zakonski okviri koji tretiraju antikorupcijske aktivnosti, što je prepoznato od svih međunarodnih institucija", kazao je predsjedavajući Okerić.

Gledajući iz ove perspektive i pomake koji su napravljeni, predsjedavajući je rekao da je posebno ponosan na ova postignuća, jer je bio član prvog sastava Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije.

Izrazio je zadovoljstvo i pohvalu za aktivnosti koje provodi ovaj ured, na čelu sa Kafedžićem, te potpuno podržao inicijative iz Analize antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS, koje je Ured inicirao.

Nadalje, istakao je da borba protiv korupcije mora biti trajno opredjeljenje, zbog čega je i postavljena u vrh prioriteta nove skupštinske većine kroz koalicijski sporazum.

"Kao predstavnik zakonodavnog tijela i neko ko je već stekao višegodišnje iskustvo u borbi protiv ove pošasti, želim naglasiti da se samo zakonskim normiranjem antikorupcije mogu postići željeni efekti. U tom kontekstu, neki propisi su već donijeti u 2019. godini u vrijeme Vlade 'Šestorke', kao što je Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u našem kantonu", podsjetio je predsjedavajući Okerić, te najavio nove antikorupcijske propise u 2021. godini.

Kafedžić je rekao da su najavljeni antikorupcijski propisi upravo predloženi i inicirani kao rezultat spomenute Analize antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS.

"Ured je, na osnovu nje, predložio donošenje novih zakona i propisa, kao što je Zakon o prevenciji i borbi protiv korupcije u KS, kojim se uspostavlja sistem otkrivanja i sankcionisanja sukoba interesa nosioca javnih funkcija, ali i zakonska zaštita prijavitelja korupcije. Uz prethodni, najavljen je i zakon o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja u KS, kojim bi se zabranilo stavljanje u povlašten položaj određenih lica zbog pripadnosti određenoj političkoj stranci, ličnog poznanstva i rodbinskih veza sa nosiocem javne funkcije", istakao je Kafedžić.

Dodao je i kako je najavljeno i donošenje nove Uredbe o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz Budžeta KS, kojom bi se uspostavio efikasniji i uređeniji sistem dodjele javnih sredstava pomenutim organizacijama i udruženjima.

"Neke nacrte i prijedloge akata Ured ima spremne, tako da već na proljeće mogu biti upućeni u skupštinsku proceduru, na uvid javnosti i javnu raspravu. Na ovaj način, kroz donošenje pomenutih propisa, zajedno sa uspostavom sistema kontrole javnih nabavki u KS, značajno bi se pojačao sistemski pristup i odgovor Kantona Sarajevo u borbi protiv koruptivnih pojava. Svi učesnici političkog i društvenog života u našem kantonu će imati priliku da na djelu pokažu svoju opredijeljenost u borbi protiv korupcije", potcrtao je Kafedžić.

Naglasio je i kako se ne može čekati na više nivoe vlasti da regulišu pomenuta pitanja, jer se ne vidi da tamo postoje slične inicijative.

"Upravo zbog toga, Kanton Sarajevo treba poduzeti odlučne korake i donijeti predložene propise, te tako zadržati svoju lidersku poziciju u borbi protiv korupcije u našoj zemlji. Beskompromisna borba protiv korupcije, zasnovana na sistemskim rješenjima, jedini je način da se ostvare vidljivi rezultati na svim poljima društvenog razvoja našeg kantona i države, te omogući napredak kome svi težimo", zaključio je Kafedžić.

Na kraju sastanka, Kafedžić je istakao da očekuje od predsjedavajućeg Okerića, s obzirom na njegovo učešće i doprinos u radu Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije, snažnu podršku i zalaganje kako bi navedeni antikorupcijski propisi bili razmatrani i usvojeni u Skupštini Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti