Nastavak saradnje u oblasti zaštite biodiverziteta

12.05.2018. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Nastavak saradnje u oblasti zaštite biodiverziteta

Pripremljen je Priručnik za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izvještavanje u jugoistočnoj Evropi.

S ciljem nastavka saradnje u oblasti zaštite biodiverziteta, jučer je održan sastanak predstavnika GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Sastanku su prisustvovali federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i pomoćnik ministrice za okoliš Mehmed Cero, a uime GIZ-a direktorica Ureda za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf, voditeljica sektorskog fonda ORF-BD Gabriele Wagner i projekt menadžer Azra Velagić-Hajrudinović.

Razgovarano je o aktivnostima i rezultatima projekta "Regionalna mreža za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izještavanje", koji je u završnoj fazi realizacije, te o nastavku saradnje i provođenju aktivnosti s ciljem unapređenja stanja u oblasti zaštite prirode i postizanja međunarodnih i evropskih ciljeva u ovoj oblasti.

U okviru ovog projekta urađena je procjena početnog stanja u oblasti upravljanja informacijama o biodiverzitetu i izvještavanju u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi, pripremljen je Priručnik za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izvještavanje u jugoistočnoj Evropi, te je pokrenuta izrada baze podataka (liste) endemskih vrsta.

Novi planirani projekat bi predstavljao nastavak dosadašnjih aktivnosti usmjerenih na uspostavljanje i održivo upravljanje informacionim sistemom za biodiverzitet, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti