Nastaviti aktivnosti s ciljem osiguranja kredita za ceste

27.04.2018. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Nastaviti aktivnosti s ciljem osiguranja kredita za ceste

Vlade kantona dužne su da usklade status upravitelja regionalnim cestama sa Zakonom o cestama Federacije BiH u smislu finansijske samostalnosti.

Vlada FBiH je razmatrala informaciju Međuresorne radne grupe, koja je trebala da analizira stanje u vezi s prikupljanjem i raspodjelom sredstava iz izvornih prihoda za finasiranje cesta, sagleda mogućnosti i predloži proceduru za uzimanje kredita od međunarodnih finansijskih institucija za finansiranje regionalnih i lokalnih cesta, te predloži mjere za poboljšanje postojećeg stanja i pokretanje realizacije projekata.

Vlada je jučer zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalno ministarstvo finansija da nastave aktivnosti s ciljem osiguranja kredita međunarodnih finansijskih institucija za finansiranje Projekta modernizacije regionalnih cesta.

Predstavnici Federacije BiH u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje zaduženi su da iniciraju dodatnu izmjenu Zakona o trošarinama BiH s ciljem stvaranja pretpostavki za potpuno uređenje tržišta naftnim derivatima u BiH.

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije treba da osigura adekvatnu kontrolu pri odobravanju uvoza bio-dizela i količine derivata rudnicima na koje se ne plaćaju obveze, a Federalno ministarstvo prometa i komunikacija pri odobravanju ovog goriva za potrebe JP Željeznica Federacije BiH.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da odmah pristupi digitalizaciji kontrole naplate javnih prihoda i da, najkasnije do 31.7.2018. godine, izvrši digitalizaciju evidentiranja i kontrole naplate javnih prihoda prilikom registracije motornih vozila povećanjem obima poslova stručnim institucijama koje vrše nadzor nad radom stanica za tehnički pregled vozila, te da uspostavi održiv model funkcioniranja i razvoja ovog sistema.

Federalna ministarstva prometa i komunikacija, okoliša i turizma i financija zadužena su da, u saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima u procesu uspostave digitalizacije osiguraju neophodne saglasnosti primatelja javnih prihoda za ograničen pristup informacijama o obavezama i naplati obaveza prilikom registracije motornih vozila na teritoriju Federacije BiH.

Vlade kantona dužne su da usklade status upravitelja regionalnim cestama sa Zakonom o cestama Federacije BiH u smislu finansijske samostalnosti.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će, u saradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, ispitati opravdanost i pripremiti program postupnog uvođenja zabrane prijevoza opasnih materija i derivata, pored praznika i vikendom, te u ljetnim mjesecima na najopterećenijim cestama kao što je M 17.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti