Nastaviti izgradnju mreže autoputeva u BiH

06.02.2020. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Nastaviti izgradnju mreže autoputeva u BiH

Tokom sastanka razgovarano je i o izgradnji mosta u Gunji, te budućim ulaganjima EU u revitalizaciju luke Brčko.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler istakli su jučer potrebu nastavka izgradnje mreže auto-puteva u BiH, što bi doprinijelo razvoju privrede u BiH, znatno većem prometu robe i usluga, te povezivanju zemalja članica EU i zemalja regiona preko BiH sa morem i lukama.

Zatler je na sastanku sa Mitrovićem u Sarajevu ukazao na potrebu da se ubrza izgradnja auto-puta na Koridoru "Pet ce", izražavajući očekivanje da će u aprilu ili maju biti otvoren most i granični prelaz Svilaj, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Zahvaljujući za ogromnu podršku i sredstva koja EU ulaže u izgradnju moderne putne infrastrukture u BiH, kao i u druge projekte čiji je cilj povezivanje BiH i drugih zemalj regiona sa EU, Mitrović je tokom razgovora naglasio i značaj izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, te povezivanja tog auto-puta sa Koridorom "Pet ce".

Tokom sastanka razgovarano je i o izgradnji mosta u Gunji, te budućim ulaganjima EU u revitalizaciju luke Brčko.

Mitrović je taj projekat ocijenio je veoma značajnim, te naglasio da se nada da će BiH i Brčko distrikt stvoriti sve pretpostavke za njegovu realizaciju.

Razgovarano je i o potrebi unapređenja željezničke infrastrukture u BiH, pri čemu je Mitrović pozdravio činjenicu da je EU, u okviru sredstava iz IPA dva programa, podržala proces rekonstrukcije željeznica u BiH, te izrazio očekivanje da će se saradnja nastaviti i u pogledu realizacije Generalne strategije razvoja željeznica u BiH.

Zatler se osvrnuo na značaj okončanja digitalizacije u BiH, a u vezi sa tim Mitrović je rekao je da su obezbijeđena sredstva za realizaciju druge i treće faze i dodao da vjeruje da će taj proces biti uspješno okončan.a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti