Nastavlja se obnova sarajevske Katedrale

14.04.2011. 14:56 / Izvor: eKapija.ba
Nastavlja se obnova sarajevske Katedrale

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, izgrađenoj 1889. godine po projektu Josipa Vancaša, trenutno se izvode radovi u okviru prve faze rekonstrukcije unutarnjeg dijela objekta, a završetak radova i svečano otvaranje Katedrale najavljeno je za 15. i 16 oktobar 2011. godine.

Jedan od izvođača radova je i kompanija "Strom export" iz Ilidže, koja je zadužena za elektroinstalacije i koja je prošlog mjeseca uradila dobar dio planiranog posla. U Upravi Katedrale i Vrhbosanskoj nadbiskupiji ističu da su vrlo zadovoljni dosadašnjim tokom obnove. Ipak, nastavak radova na elektroinstalacijama morat će pratiti dinamiku drugih izvođača koji su angažovani za obnovi.

Inače, firma "Strom-export" u 15 godina postojanja napravila je refentnu listu značajnih objekata na kojim se radila elektro i druge završne radove u građevinarstvu. Radi se o objektima Raiffeisen banke, apartmanima na Bjelašnici, poslovnici Orbica, poslovnom centu Alta u Sarajevu, te brojnim drugim.

Radove na sarajevskoj Katedrali će stručno voditi i nadgledati dr. Philipp Dieter iz Aachena pod čijim vodstvom je obnovljeno i restaurirano preko 100 crkava u Njemačkoj.

Osim elektro-projekta, nastavljeni su radovi u prezbiteriju i desnoj pobočnoj lađi, kao i rekonstrukcija detalja u ovalnom dijelu trijumfalnog luka prezbiterija, javlja Katolička tiskovna agencija. Izvedeni su radovi na čišćenju i restauraciji kapitela u prezbiteriju. Od 21. marta započeti su radovi na čišćenju, krpanju rupa i restauraciji slika koje su bile u prezbiteriju i vraćene su na svoje mjesto.

Inače, radi se o trećoj po redu obnovi Katedrale u Sarajevu. Prvi jači zahvat izvršen je 1932. povodom 50. godišnjice obnove redovne crkvene vlasti u Bosni i Hercegovini.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti