Nastavlja se sukob oko Vijećnice: Ovčina čeka odluku suda

04.06.2014. 08:19 / Izvor: nap.ba
Nastavlja se sukob oko Vijećnice: Ovčina čeka odluku suda

Sud je meritorna institucija, mi poštujemo legalitet zakona, uvažit ćemo njihovu odluku, kazao je Ismet Ovčina direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) o odluci koju treba donijeti Općinski sud u Sarajevu o statusu NUB BiH.

Sud je meritorna institucija, mi poštujemo legalitet zakona, uvažit ćemo njihovu odluku, kazao je Ismet Ovčina direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) o odluci koju treba donijeti Općinski sud u Sarajevu o statusu NUB BiH.

"Žao nam je što je došlo do ovoga, ali nismo imali partnera za razgovor. Svi nas ignorišu i mislim da je ovo najbolje u ovakvoj situaciji", kazao je Ovčina za bh. novinsku agenciju Patria.

On je naglasio da nakon otvaranja Vijećnice 9. maja, niko iz Gradske uprave ni gradonačelnik Ivo Komšić, ni njegov zamjenik Aljoša Čampara ih nije kontaktirao pa mu je još čudnije saopćenje koje su izdali, a u kojem se dovodi u pitanje odnos NUB BiH prema Vijećnici navodeći da je NUB BiH „nedavno od Grada tražili u zamjenu za Vijećnicu zgradu DPO u ulici Hamdije Kreševljakovića 3 u trajno korištenje, a u kojoj je trenutno sjedište Gradskog vijeća i Gradske uprave Sarajeva“. Ovčina je želio pojasniti situaciju sa zgradom u kojoj je sada smještena Gradska uprava.

"Mi smo u vrijeme gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac koja je forsirala da mi prenesemo na njih pravo raspolaganja Vijećnicom podnijeli zahtjev da odgovarajuće dinstance vlasti dodijele tu zgradu NUB BiH na trajno korištenje, na duži vremenski period kao jedan prijedlog. To je bilo 14.09.2007. godine i mi smo dobili odbijenicu. Tada nam je rečeno da oni ne raspolažu tom zgradom, ali da podnesemo zahtjev. Nakon toga oni su napisali pismo Vijeću ministara gdje su tražili da se pravo raspolaganja prenese na Gradsku upravu umjesto NUB BiH", kaže Ovčina za NAP.

Zatim je, prema riječima Ovčine, 2009. godine za vrijeme gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena donesena odluka da se ponište sve do sada donesene odluke o raspodjeli prostora u Vijećnici i da se povuče zahtjev upućen Vijeću ministara o pravu raspolaganja sa NUB BiH na Gradsku upravu. I da se obustavi postupak o promjeni korisnika u zemljišno-knjižnom izvatku na objektu Vijećnica. Ali tu nije kraj. Prije nešto više od dva i po mjeseca došlo je do razgovora između NUB BiH i gradonačelnika Ive Komšića.

"Opet smo aktuelizirali ovo pitanje. On je kazao napišite zahtjev za dodjelu zgrade pa ćemo vidjeti. Mi opet napisali zahtjev, ali nema odgovora", kaže Ovčina. On se također osvrnuo na dio saopćenja gdje se NUB BiH optužuje da „birokratiziraju otvaranje Vijećnice za posjete i čak problematiziraju nastup Bečke filharmonije 28. juna u Vijećnici“.

"Kad vam nešto ne ide po planu najbolje je optužiti nekoga. Što se tiče tog koncerta mi smo sretni i presretni da taj koncert bude i neka nikome ne pada na pamet da zloupotrebljava ovu našu priču i borbu za naš status sa tim dijelom. Mi očekujemo da neko meritoran kao reprezent svih tih aktivnosti upita ili konsultuje NUB BiH za nešto", navodi Ovčina.

Ovčina je kazao za novinsku agenciju Patria da su se dva puta obraćali i Delegaciji Evropske unije u BiH koja je i najveći finansijer obnove Vijećnice. Jedno pismo uputili su prije otvaranje u kojem su obavijestili šefa Delegacije EU u BiH Petera Sorensena da će se distancirati od aktivnosti na otvaranju Vijećnice jer očigledno nisu partner Gradskoj upravi, a nisu izdate ni sve upotrebne dozvole, piše Patria.

"20. maja uputili smo još jedno pismo u kojem smo obavijestili Sorensena da će NUB BiH morati posegnuti za pravnim instrumentima za zaštitu svog zakonskog prava na raspolaganje Vijećnicom što bi se moglo reflektirati i na nastavak radova na obnovi odnosno upotrebi Vijećnice jer će pravni zastupnik NUB BiH zatražiti sudsku zabranu raspolaganja hitnu mjeru osiguranja predmetnog objekta", navodi se u pismu.

Odgovor koji su dobili, kako kaže Ovčina, pokazao je da Delegacija EU neće arbitrirati u ovom slučaju niti to može, već su u svom odgovoru podsjetili da je Vijeće ministara ranije tražilo da Gradska uprava i NUB BiH pronađu rješenje.

Ovčina je kazao da ih najviše boli činjenica da četiri godine nisu bili uključeni u projekat obnove, a sad ih neko „proziva“ i „optužuje“ da problematiziraju stvari oko Vijećnice. Ali Ovčina je još jednom precizirao stav NUB BiH.

"Kada je riječ o planovima podjele Vijećnice smatramo da nigdje u svijetu ne postoji zajedno administracija i biblioteka, institucije toliko različite po karakteru i nivoima vlasti. I zato smo mi išli u ovo, jer u ovoj varijanti dijeljenje prostora nije praktično. Naš stav je bio i ostao da je Vijećnica simbol multikulturalnosti knjige kao duhovne tekovine koja objektivno zauzima prostor i vrijeme u svim civilizacijama. Prema onome što je u zvaničnim dokumentima to se mora poštovati. Poštujemo sud i Vijeće ministara, jer je država vlasnik Vijećnice, ali mi smo korisnik bez ograničenja. Mi ćemo se ponašati u tom kontekstu", zaključio je Ovčina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti