Nastavljaju se pregovori: Hoće li danas propasti Aluminij?

08.07.2019. 09:12 / Izvor: Oslobođenje
Nastavljaju se pregovori: Hoće li danas propasti Aluminij?

Pred nove sastanke o sudbini mostarskog kombinata s jedne strane cure vijesti o ucjenama, s druge se priča o Rusima, a s treće o prevarantima.

 

Prema najavama od četvrtka, danas bi u Sarajevu trebali biti nastavljeni pregovori s potencijalnim strateškim partnerima mostarskog Aluminija. Kombinat ima struje i sirovina koje je platio švicarski Glencore do danas, a šta će biti dalje jučer se nije znalo.

Zna se, međutim, da Mostarcima glavni problem predstavlja cijena struje, koja je, čini se po pismima koja su do jučer stigla u Vladu FBiH, problem i Glencoreu. Švicarci koje Mostarci, čini se, preferiraju, već su od Vlade tražili da im se garantuje niska cijena struje, što su ponovili i u novom pismu koje je jučer procurilo u medije.

Istovremeno, jučer je portal Žurnal.info objavio da je Glencore, ustvari, maska za konzorcij čiji je dio, u kojem su i PPD, Erdal i Feal. Kompanija PPD je, tvrdi ovaj izvor, strateški partner ruskog Gazproma, a bila je dobavljač struje za Aluminij.

S druge strane, mostarski portal Dnevnik.ba, pozivajući se na oficijelnu web stranicu, navodi da je drugi potencijalni strateški partner, WAQT Trade LLC iz Dubaija, malo veća radionica koju bi, kako se navodi, i ovakav Aluminij mogao kupiti, a ne ona njega.

Sve u svemu, vrijeme Aluminiju curi, a iz Vlade se čekaju vijesti o tome hoće li se i s kim uopšte pregovarati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti