NATO Admiral James Foggo III posjetio Burch univerzitet

12.12.2019. 12:14 / Izvor: Akta.ba
NATO Admiral James Foggo III posjetio Burch univerzitet
OTVORI GALERIJU

Admiral je iskoristio priliku da se tokom kratkog boravka u BiH iz prve ruke upozna sa konceptom poduzetničkog univerziteta kao jedinog takvog u BiH i regiji.

Admiral je iskoristio priliku da se tokom kratkog boravka u BiH iz prve ruke upozna sa konceptom poduzetničkog univerziteta kao jedinog takvog u BiH i regiji.

Internacionalni Burch univerzitet danas je bio domaćin NATO delegaciji, na čelu sa Admiralom James Foggo III, komadantom Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju.

Admiral je odlučio da iskoristi priliku i tokom kratkog boravka u BiH iz prve ruke upozna koncept poduzetničkog univerziteta kao jedinog takvog u BiH i regiji.

"Kada sam čuo za Burch univerzitet, želio sam doći i lično se uvjeriti kako radite, jer je ovakav način edukacije ključan za razvoj BiH i sretan sam što sam ovdje", istakao je Admiral.

Burch univerzitet jedini je univerzitet sa poduzetničkim pristupom gdje se studenti uče kako poduzetnički, inovativno i kritički razmišljati. Poduzetnički univerzitet podrazumijeva i saradnju obrazovnih institucija sa državnim i privatnim institucijama s ciljem razvoja bh ekonomije. 

Admiral je kroz razgovor sa osobljem i studentima uvidio da obrazovne institucije mogu pomoći državi i društvu u pripremanju mladih ljudi da, nakon završetka studija, uzmu sudbinu u svoje ruke, da pokrenu i realizuju svoje ideje, te uđu u svijet poduzetništva ili budu inovatori i pokretači promjena u kompanijama u kojima se zaposle. 

Admiralu su se predstavili studenti Burch univerziteta koji su svoje ideje pretvorili u startup projekte i kompanije, a koji između ostalog rade na razvijanu aplikacije za liječenje depresije i mentalnih bolesti, na pronalasku lijeka za tuberkulozu, na razvijanju softvera za poboljšanje produktivnosti zaposlenih, na SOS narukvicama za spriječavanje nasilja i ostalim inovativnim projektima.

"Oduševljen sam idejama koje rješavaju svjetske probleme, obzirom da je BiH u procesu reformi i tranzicije, ključan je doprinos obrazovnog sistema koji će mladima omogućiti da nakon završetka školovanja ostanu u BiH te da stečeno znanje, vještine i ideje koje imaju realizuju u BiH. Ovakav pristup pomoći će transformaciji društva općenito, a vi ste dobar primjer za to", zaključio je Admiral.

Burch univerzitet studentima pruža poseban sistem obrazovanja gdje se pored teorije poseban fokus stavlja na praktičnu nastavu, te su uvedeni predmeti poduzetništva i upravljanja na sve odsjeke. U nastavnom procesu pored profesora aktivno su uključeni eksperti iz prakse koji kroz praktične primjere i iskustvo pomažu studentima da bolje razumiju određenu materiju, realni sektor i život općenito.

"Burch univerzitet djeluje proaktivano i u svim segmentima razvoja sigurnosti i izgradnji mira u zemlji i regionu kroz privlačenje najtalentovanijih studenata u sferama biznisa, inžinjeringa, umjetnosti, politike i drugih oblasti. Rijetki smo primjer gdje je uspostavljena direktna veza između studija, te primjene stečenog znanja u realnom sektoru i životu. Naš cilj je da zadržimo mlade u BiH", izjavio je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Kroz boravak na univerzitetu Admiral je najveći dio vremena proveo u razgovoru sa studentima, koji su mu predstavili svoje ideje, projekte i kompanije koje su pokrenute na prvom univerzitetskom inkubatoru. Pored njih upoznao je i bivše studente koji su kroz školovanje na Burchu stekli znanje koje su iskoristili u stvarnom životu i realnom sektoru. 

Pored Admirala u NATO delegaciji na Burch-u u ponovnoj posjeti bila i Marti J. Bissell komandantica NATO snaga u BiH, te general William Edwards koji će od sutra preuzeti poziciju komandata štaba NATO-a u BiH. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti