NATO je najveća moguća investicija u sigurnost države

25.03.2014. 11:12 / Izvor: eKapija.ba
NATO je najveća moguća investicija u sigurnost države
OTVORI GALERIJU

NATO je šansa BiH za napredak u ekonomskom, političkom i drugom smislu, kazao je Nerzuk Ćurak, predsjednik vijeća Atlantske incijative na konferenciji pod nazivom "NATO i jugoistočna Europa: BIH, Srbija i Hrvatska".

NATO je šansa Bosne i Hercegovine za napredak u ekonomskom, geopolitičkom i geostrateškom smislu, kazao je Nerzuk Ćurak, predsjednik vijeća Atlantske incijative na konferenciji pod nazivom "NATO i jugoistočna Europa: Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska" koja se održava danas u Sarajevu. 

Inače, cilj današnje konferencije je upravo potaknuti dijalog o ovim pitanjima kako bi se otkočio put BiH ka NATO-u koji je u evidentnom zastoju, istaknuto je na konferenciji koju je Atlantska inicijativa organizirala u suradnji sa Veleposlanstvom SAD-a u BiH. 

Ana Radivilova iz političkog odjela Veleposlanstva SAD-a u BiH, kazala je da je integracija BiH u NATO jedan od ciljeva SAD-a. "Američka vlada i sada i prije ali i u budućnosti je privržena da pomogne BiH da ide prema NATO-uIntegracije će BiH donijeti sigurnost, stabilnost i ekonomski razvoj koji je ovoj državi tako potreban", kazala je ona.

Govoreći o NATO članstvu napomenula je da država mora osim vojnih uraditi i druge reforme kao što su jačanje učinkovitosti države, suradnje između vojnog i civilnog sektora, te jači pravosudni sustav.

Na konferenciji su predstavljana i iskustva zemalja iz regije od koje su neke kao što je Hrvatska već ušle u NATO, Crne Gore koja je već dobila Akcioni plan za NATO tzv. MAP, te Srbije koja se još nema politiku pristupanja ovom Savezu.

Davor Božinović, zastupnik u Hrvatskom saboru i bivši veleposlanik RH pri NATO-u kaže da za pet godina koliko je Hrvatska u ovom savezu nije imala nikakva negativna iskustva.

Što se tiče ekonomske koristi od ulaska u NATO navodi da je u vrijeme kada je Hrvatska ušla u ovaj savez bilo vrijeme ekonomske krize bez presedana. "Hrvatska ima ekonomskih problema kao i sve države, ali oni su rješivi ukoliko se brzo otvorimo u reformi administracije, izvozu i stvaranju mjesta za strane investicije", istakao je on. Kaže da iako u krizi prvi stradaju obrambeni proračuni oni se ne osjećaju manje sigurni jer NATO je najveća moguća investicija u sigurnost države.

Jelena Milić iz Centra za euroatlantske studije iz Beograda kazala je danas da Srbija nema politiku pristupanja NATO-u. "Srbija je zvanično vojno neutralna, a trenutno je u fazi dobijanja individualnog plana partnerstva i to je maksimum koji će Srbija u narednom periodu, u saradnji sa NATO-om imati", pojasnila je Milić.

Dodala je da se o članstvu u NATO-u  mora donijeti politička odluka te da se o njoj treba ozbiljnije razmatrati, a ne samo da se suradnja provodi na mala vrata, kroz ministarstvo obrane.

Dritan Abazović, zastupnik u Skupštini Crne Gore istakao je da je najveći problem Crne Gore na putu u NATO javna podrška ovom članstvu. "Za razliku od Parlamenta gdje postoji dvotrećinska većina za učlanjanje u NATO u javnom mnijenju ta većina ne postoji i ona je ispod 50 posto i to je obveza svih zastupnika da daju dodatni impuls da se ono što benefiti integracije CG u NATO prikaže na kvalitetan način i da građani na taj način shvate da mogu imati mnogo više koristi od članstva nego što misle", istakao je Abazović, dodajući da je Crna Gora na pragu ulaska u NATO.

"Ostaje još stvari koje treba završiti kao što je borba protiv korupcije, organiziranog kriminala...Dosta je još posla pred nama, ali u ovom momentu što se NATO integracija tiče situacija nije loša", istaknuo je Abazović.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti