EU / NATO

NATO standardizacijom do većeg nivoa interoperabilnosti

08.03.2021. 11:03 / Izvor: Akta.ba
NATO standardizacijom do većeg nivoa interoperabilnosti

NATO standardizacija podrazumijeva razvoj i primjenu koncepata, doktrina i procedura, kako bi se postigli, ali i održavali neophodni nivoi kompatibilnosti država članica.

Neposredno nakon formiranja NATO saveza istakle su se kulturne, administrativne i tehnološke razlike među državama članicama kao i njihovim vojno-odbrambenim tijelima. Zbog toga su države uvidjele potrebu hitnog usaglašavanja oko zajedničkog jezika te za zajedničkim logističkim sredstvima. To se smatralo ključnim kako bi se omogućila saradnja i djelovanje odbrambenih i drugih tijela, te agencija država članica što je na kraju i dovelo do standardizacije.

"U tom smislu, NATO standardizacija podrazumijeva razvoj i primjenu koncepata, doktrina i procedura, kako bi se postigli, ali i održavali neophodni nivoi kompatibilnosti država članica, tj. njihovih snaga, sredstava i opreme, da zajednički djeluju", rekao je za portal Akta.ba prof. dr. Alija Kožljak, šef odsjeka za Međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom Burch univerzitetu i bivši Vojni predstavnik BiH pri NATO-u.

Standardizacija uključuje i mogućnosti razmjenjivosti sredstava, kao i posjedovanja zajedničkih elemenata.

Mjere vojne standardizacije su usmjerene na područja vojnih procedura i postupaka, borbene tehnike, sisteme za konsultacije, komandovanje i kontrolu, logistiku i terminologije.

Sporazum o standardizaciji - STANAG

NATO-ov dokument o standardizaciji nazvan je "Sporazum o standardizaciji – STANAG" i njime se precizira saglasnost država članica o primjeni standarda.

"U NATO-u postoje operativni, proceduralni, administrativni i materijalni standardi. Operativni standardi su oni, koji se odnose na vojnu praksu, tj. koji su primjenjivi na koncepte, doktrine, obuku, organizacije, taktike, tehnike, logistiku, izvještaje, karte i sl. Proceduralni standardi podrazumijevaju zajedničke procedure i formate postupanja i djelovanja, dok administrativni standardi se tiču terminologije i administrativnog poslovanje u oblastima bez direktne vojne primjene. Naprimjer izvještavanje o ekonomskim parametrima. I na kraju, postoje i materijalni standardi, koji se odnose na karakteristike materijala, uključujući sisteme za komandovanje i kontrolu, oružane sisteme, rezervne dijelove, telekomunikacije, te obradu  i distribuciju podataka, kao i potrošni materijal", pojasnio je profesor Kožljak.

Koliko je NATO već postigao u ovoj oblasti, potvrđuje i činjenica da je već usvojeno više od hiljadu različitih standarda.

Zajedničko, usklađeno i efikasnog djelovanja NATO država

Saradnja i sposobnost zajedničkog rada postaju sve više važni za Savez. Zato se kao primarni cilj standardizacije nameće potreba postizanja što većeg nivoa interoperabilnosti odnosno sposobnosti zajedničkog, usklađenog i efikasnog djelovanja NATO država i njihovih snaga, a radi postizanja postavljenih ciljeva Alijanse, bilo da su oni taktičkog, operativnog ili strateškog nivoa.

"Države nastoje dijeliti zajednički set standarda, posebno među vojnim snagama, kako bi bile u stanju realizovati operativnu standardizaciju, a to je donošenje i upotreba istih koncepata, doktrina, vojnih procedura i postupaka kao u NATO-u, kako bi mogli efikasno izvoditi multinacionalne operacije", kazao je profesor.

Cilj administrativne standardizacije je korištenje iste terminologije sa partnerima i saveznicima kao uslov za evaluaciju i implementaciju standardizacije.

"Kao primjer možemo navesti NATO rječnik, na kojem se zasniva NATO terminologija pojmova i definicija ("NATO Glossary of Terms and Definitions"), koji nije završen jednom zauvijek, naprotiv, standardizacija zahtijeva njegovo stalno ažuriranje", naglasio je Kožljak.

Ciljevi materijalne standardizacij se odnose na lociranje i definisanje zajedničkih zahtjeva za određivanje svojstava, označavanja i imenovanja materijalnih sredstava, sistema i pojmova te određivanje standarda i tehničkih propisa.

NATO tijela za standardizaciju

Kako bi realizovao navedene ciljeve, NATO je ustanovio i posebna tijela, koja su nadležna za standardizaciju, a to su:

• Odbor za standardizaciju NATO-a (Comity for S tandardisation - CS), koji se sastoji od predstavnika svih zemalja NATO-a i koji djeluje direktno pod nadležnošću vrhovnog tijela NATO-a , tj. Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

• Kancelarija za standardizaciju NATO (NATO Standardisation Office - NSO), koja inicira, koordinira, podržava i upravlja NATO-ovim aktivnostima standardizacije, a koje se provode pod nadležnošću Komiteta za standardizaciju (CS). Treba naznačiti da se ovo tijelo ranije zvalo Agencija za standardizaciju.

• NATO-ova grupa osoblja za standardizaciju (NATO Staff Standardisation Group - NSSG), koja pomaže direktoru NSO i omogućava usklađenost NATO aktivnosti i procedura za standardizaciju u tijelima NATO-a.

Odbori, s po jednim predstavnikom za svaku zemlju, u stalnom su zasjedanju, a službeno se sastaju osam do dvanaest puta godišnje. Odluke se uglavnom donose jednoglasno.

Fotografija: Dnevni Avaz

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU