Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Naučna istraživanja: Nagrađena tri doktora iz BiH

11.12.2020. 13:35 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Svečanim završnim događajem koji se zbog pandemije odvijao u virtualnoj okolini dodjelom nagrada i priznanja za istraživački rad najboljim ljekarima i farmaceutima koji se osim kliničkom radu posvećuju i istraživanjima završen je ovogodišnji, već sedmi uzastopni konkurs International Medis Awards for Medical Research.

Između devetnaest finalista ove godine bila su i tri doktora iz Bosne i Hercegovine, dvoje od njih osvojili su prvo mjesto u svojoj kategoriji.

Na području intenzivne medicine i anesteziologije pobijedila je dr. sc. Nermina Rizvanović, dr. med., s Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja Kantonalne bolnice Zenica, koja je izjavila da „kombinovanje istraživačkog i kliničkog rada nije uvijek lako, naročito u tranzicijskoj zemlji poput Bosne i Hercegovine. Istraživanje je vrlo izazovan način učenja, ali želja za novim dokazima me održava čak i kada situacija postane teška”. 

Glavni zaključci njihove studije su da predoperativno primijenjen oralni ugljikohidratni napitak smanjuje postoperativni metabolički odgovor (inzulinska rezistencija i nivo glukoze u krvi), smanjuje postoperativni upalni odgovor (CRP, IL6 i nivo prognostičke ocjene prema Glasgow skali), poboljšava subjektivni osjećaj zdravlja i hirurški klinički ishod u otvorenom kolorektalnom operativnom zahvatu u poređenju s konvencionalnim protokolom o postu.

Rezultati ovog ispitivanja mogli bi promijeniti tradicionalnu kliničku praksu predoperativnog posta, poboljšati predoperativnu njegu hirurških pacijenata i uspostaviti nove protokole prije operacije koji uključuju upotrebu ugljikohidratnog napitka. 

Između troje finalista na području ginekologije pobijedio je doc. dr. sc. Igor Hudić, dr. med., s Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. On i njegova ekipa istraživali su ulogu progesteronom induciranog blokirajućeg faktora (PIBF) kao mogućeg pokazatelja ishoda trudnoće nakon vantjelesne oplodnje (IVF). Njihova studija je prva takve vrste koja je ikad objavljena i gdje se istražuje uticaj PIBF-a u vrijeme implantacije nakon IVF-postupka. Rezultati su pokazali višu stopu trudnoće kod žena koje su imale viši nivo PIBF-a. Uspješna trudnoća nakon vantjelesne oplodnje (IVF-postupka) može se predvidjeti mjerenjem koncentracije PIBF-a, a ubuduće bi se taj faktor nakon IVF-postupka mogao davati ženama s niskim nivoima PIBF-a. 

"Neplodnost je sve teži teret našeg društva. Postoje mnogi poznati razlozi za neplodnost; međutim, kod oko 20% slučajeva uzrok ostaje nepoznat i tu govorimo o idiopatskoj neplodnosti. Budući da je pomaganje svim ženama moj moto, ovih 20% je ogroman naučni izazov te smo se moja ekipa i ja posvetili tome u svom ispitivanju", kazao je doc.dr.sc. Hudić.

Područje ginekologije ove godine je izrazito zastupala Bosna i Hercegovina, naime jedna od finalistica International Medis Awards bila je i dr. sc. Martina Džoić-Dominković, dr. med., radiolog s Odjela radiologije iz Opće bolnice Orašje, koja je sa svojom ekipom istraživala moguću primjenu nove ultrazvučne metode – elastografije u zdravih žena jer se ranije elastografija koristila za razlikovanje benignih od malignih lezija dojke.

Dr. Džoić Dominković kaže da joj je velika čast biti ovogodišnja finalistica IMA. Za nju to znači "da su prepoznati i napori mladih liječnika koji se posvećuju istraživanjima u malim bolnicama, a to je također nadahnuće za moj daljnji profesionalni razvoj". 

Svi ovogodišnji finalisti i njihov istraživački rad predstavljeni su u filmu Predani nauci, u kojem su nastupili i neki drugi ugledni predstavnici s područja nauka. 

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se ljekari i farmaceuti iz devet zemalja: pored Bosne i Hercegovine još iz Austrije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Stručna komisija ove godine je dobila čak 309 stručnih članaka, što je najviše do sada, u uži izbor uvrstila su se 222 kandidata, a u finalu ih je bilo 19.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti