Naučnice iz BiH dio su tima NASA-inog projekta "Cubes in space"

05.02.2019. 08:40 / Izvor: Federalna.ba
Naučnice iz BiH dio su tima NASA-inog projekta 'Cubes in space'

Dvije naučnice – profesorica i učenica – dio su tima čiji ekperiment putuje u najviše dijelove stratosfere planete Zemlje.

Dvije naučnice – profesorica i učenica – dio su tima čiji ekperiment putuje u najviše dijelove stratosfere planete Zemlje. Njihov ekperiment, od hiljade prijavljenih iz cijelog svijeta, zadovoljio je sve naučne uslove najznačajnije svjetske svemirske agencije – NASA-e.

Dvije Krupljanke na najbolji će način predstaviti našu zemlju svjetskoj naučnoj zajednici – znanjem, trudom, zalaganjem. Profesorica fizike Amna Dervišagić i njena16-godišnja učenica Sara Nuhić učestvuju u NASA-inom projektu ‘Cubes in space’.

"Još kao dijete sam se pitala kako bi moje sočivo reagovalo kad bih otišla u Sibir ili kad bih otišla negdje na jako visoke temperature, da li bih ja i tada mogla nositi kontaktna sočiva", objašnjava Amna Dervišagić, profesorica fizike u Općoj gimanziji Bosanska Krupa.

Godinama poslije samopropitivanja, profesorica Dervišagić dobit će odgovore, njena sočiva će kroz NASA-in projekt ‘Kocke u svemiru’ nekoliko dana provesti u svemiru, a samim tim i preispitati utjecaje vanzemaljskog zračenja na kontaktna sočiva. Rezultati će pomoći NASA-inim naučnicima da prave možda drugačija, svakako modernija i efikasnija kontaktna sočiva što će pomoći milionima ljudi u svijetu kojima su ona neophodna. Profesorica ima i pomoć mlade naučnice, 16-godišnje Sare Nuhić, koja kaže kako je smisao cijelog ekperimenta to hoće li jedan mali školski ekperiment imati utjecaja na čovječanstvo.

Krupske naučnice našu zemlju su predstavile cijelom svijetu kroz prizmu pametnih, radoznalih, radišnih žena. Nada je da će uskoro imati i podršku onih koji se bave obrazovanjem i naukom na svim nivoima u našoj državi, jer za sada ove dvije dame u ime znanja koračaju same.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti