Ne smije biti daljnjeg odgađanja preuzimanja kontrole nad bh. nebom

17.12.2013. 16:29 / Izvor: eKapija.ba
Ne smije biti daljnjeg odgađanja preuzimanja kontrole nad bh. nebom

Ministar Hadžić je naglasio da je potrebno ubrzati tranziciju i integraciju entitetskih direkcija u BHANSA od kojih su već preuzete oblasne kontrole letenja i uposlenici.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić sastao se danas u Sarajevu sa generalnim direktorom Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA) Đorđetom Ratkovicom, v.d. direktorom Agencije za pružanje usluga u zračnom prometu BiH (BHANSA) Marinom Raspudićem, direktorom Federalne direkcije za civilnu avijaciju (FEDCAD) Amadeom Mandićem i direktorom Direkcije za civilnu avijaciju RS-a (RSCAD) Damirom Ćopićem sa kojima je razgovarao o preuzimanju pružanja usluga oblasne kontrole letenja u zračnom prostoru BiH.

Ministar Hadžić je naglasio da je potrebno ubrzati tranziciju i integraciju entitetskih direkcija u BHANSA od kojih su već preuzete oblasne kontrole letenja i uposlenici.

"Osigurali smo podršku EUROCONTROLA, imamo planirana sredstva u budžetu, obučene kontrolore i jasne rokove implementacije. Već smo izgubili dovoljno novca i probijanja rokova ne smije biti", istakao je ministar Hadžić na današnjem sastanku.

Zaključeno je da će se tranzicija i gašenje entitetskih direkcija okončati do 1. januara 2014. godine čime će se entitetski budžeti u narednoj godini rasteretiti za oko 10 miliona KM ( FBiH 8,5 mil. KM i RS 1,5 mil. KM), a BHANSA biti u potpunosti spremna da uđe proces potpunog preuzimanja kontrole nad bh. nebom.

Uz veliku podršku generalnog direktora Evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) Franka Brennera tranzicija BHATM sistema je ušla i u plan EUROCONTROLA za 2014. godinu.

Planirano je da u aprilu 2014. godine BHANSA počne sa testiranjem sistema za Službu informacija u letu, dok će u junu mjesecu uspostaviti uvezanu zajedničku kontrolu neba sa Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe (CCL) i Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), odnosno otpočeti rad u tzv. shadow modu.

U oktobru naredne godine planirano je da BHANSA preuzme samostalnu kontrola letenja nad srednjim slojem bh. neba, a potpuno preuzimanje kontrole nad bh. nebom planirano je za oktobar 2015. godine, saopćeno je iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti