Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ne smije biti povlaštenih u Programu isplate poticaja

07.04.2018. 10:18 / Izvor: Akta.ba

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH /FBiH/ pozvalo je Odobor za poljoprivredu Doma naroda parlamenta FBiH da se što prije izjasni o ovogodišnjem Programu isplate podsticaja, a federalnu Vladu da ga što prije usvoji, te da se pri tom ne obaziru na ucjene, jer "ne smije biti povlaštenih prilikom isplate ovih sredstava".

Kako se ističe u saopštenju ovog udruženja, jedan dio poljoprivrednika i njihovih političkih predstavnika traži privilegovanu poziciju, odnosno da se podsticaj na uzgoj svinja vrati na prošlogodišnji nivo, te da se povećaju ova sredstva na pšenicu i uljarice. Nakon otplate duga iz 2014., sredstva za poljoprivredu su ove godine manja nego prošle tako da je svaka vrsta proizvodnje morala podnjeti određenu žrtvu.

"Nismo zadovoljni, ali moramo biti solidarni. Nažalost, jedan dio poljoprivrednika i njihovih političkih predstavnika traži privilegovanu poziciju. Traži se da se poticaj na uzgoj svinja vrati na prošlogodišnji nivo, te da se poveća poticaje na pšenicu i uljarice. Da ovi zahtjevi budu ispunjenim uzgoj svinja, pšenice i uljarica imali bi povlaštni položaj u odnosu na, na primjer, proizvodnju mlijeka kojom se bavi velika većina federalnih poljoprivednika", stoji u saopštenju Udruženja poljoprivrednika Federacije BIH.

U saopštenju stoji da je još gore, to što su pojedini hrvatski poljoprivrednici i hrvatske stranke glavni zagovarači ovakve raspodjele novca koji stavljaju pred nadležnim institucijama ultimatum: ili njihov Program isplate poticaja ili nikakav Program. Iz Udruženja kažu da imaju pri tom način da u nedogled odgađaju njegovo usvajanje kroz blokadu rada Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji treba da sazove njegov predsjednik, inače delegat HDZ-a BiH.

"Činjenica je da ne možemo biti zadovoljni nivoom izdvajanja za poljoprivredu. Ipak, u ovom trenutku nemamo više uticaja na budžet i moramo pravedno rasporediti ono što imamo na raspolaganju. Stoga, pozivamo Odobor za poljoprivredu Doma naroda da se što prije očituje o ovogodišnjem Programu, a Vladu Federacije da ga što prije usvoji i da se pri tom ne obazire na nikakve ucjene", istakli su iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BIH.

Kazali su da je završena je javna rasprava, te da su udruženja poljoprivrednika dala podršku Programu, poručivši da smo na pragu sjetve, te da više nema vremena za čekanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti