Nebo još u tuđim rukama: BiH kontrolira slijetanje i polijetanje

07.01.2015. 08:25 / Izvor: BIRN
Nebo još u tuđim rukama: BiH kontrolira slijetanje i polijetanje

Srbijanska i crnogorska agencija za zračni promet nastavit će kontrolirati i nadzirati veći dio zračnog prostora Bosne i Hercegovine nakon što je Bruxelles ocijenio da naša zemlja još uvijek nije u stanju obavljati taj posao.

Srbijanska i crnogorska agencija za zračni promet nastavit će kontrolirati i nadzirati veći dio zračnog prostora Bosne i Hercegovine nakon što je Bruxelles ocijenio da naša zemlja još uvijek nije u stanju obavljati taj posao, piše www.balkaninsight.com.

Naime, vlade Srbije i Crne Gore će s Vijećem ministara BiH potpisati novi ugovor kako bi agencija SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) nastavila kontrolirati bh nebo.

Predstavnici civilnog zrakoplovstva triju zemalja već su parafirale tekst ugovora, ali dokument moraju usvojiti vlade pojedinačno.

Iako je BiH u studenom prošle godine najavila kako će preuzeti kontrolu zračnog prostora, Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EUROCONTROL) poručila je kako Sarajevo još uvijek nije spremno za preuzimanje ''iznimno složenog posla''.

Agencija SMATSA, jedina zajednička institucija Srbije i Crne Gore sa sjedištem u Beogradu, kako piše balkaninsight.com, također će prikupiti sve prihode od državnih letova iznad BiH u svom području nadležnosti.

"Bh agencija za zračni promet, BHANSA, preuzet će preuzeti kontrolu zračnog prometa terminala na određenoj razini leta, slijetanje i polijetanje, dok će većina kontrole ostati u nadležnosti SMATSA i Hrvatske ", stoji u novom ugovoru.

Podsjećamo, do 2007., zračni prostor iznad BiH kontrolirale su međunarodne mirovne snage. Od tada, BiH je morala platiti Srbiji i Hrvatskoj za iste usluge. Tako su te dvije zemlje naplaćivale 52 posto od prihoda koje komercijalne zrakoplovne kompanije plaćaju da lete iznad BiH što iznosi oko 15 milijuna eura godišnje.

Tijekom protekle tri godine, BiH je uložila više od 23 milijuna eura u novi sustav za kontrolu zračnog prometa, od kojih je većina došla iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon provođenja testova u listopadu, iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH istaknuli sukako više neće morati u nadzor zračnog prometa uključivati Zagreb i Beogradu centrima. No, nakon nekoliko sastanaka u listopadu i studenom u Bruxellesu, agencija kontrole zračnog prometa Europske unije zaključila da je Sarajevo još uvijek nije spremno vratiti puni suverenitet nad svojim nebom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti