Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nedim Haverić: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

29.12.2020. 13:17 / Izvor: Akta.ba

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Nedima Haverića, direktora kompanije 
Capitalia iz Sarajeva.

1. Kakva je situacija u Vašoj kompaniji?  Koliko je corona-kriza uticala na poslovanje?

- Nećemo se žaliti na čudnu godinu. Osvrnut ćemo se na pozitivne strane u našem poslovanju, a bilo ih je itekako.

CAPITALIA tim

Važnost dobrog tima do sada smo isticali kad god smo imali priliku. Sada se pokazalo koliko smo zaista jaki.

Održati produktivnost i dobru komunikaciju u timu, a pored toga i dobru saradnju i komunikaciju sa klijentima bilo nam je jako važno. U tome smo uspjeli zahvaljujući posvećenosti svakog člana našeg tima.

Pratili smo propise, uveli u svakodnevnu primjenu nove digitalne alate, komunicirali s klijentima kad god je bilo potrebno. Rezultati nisu izostali.

CAPITALIA blog

Ovo nije EKG, već pokazatelj povjerenja u Računovodstvenu agenciju CAPITALIA i sadržaj koji neumorno kreiramo iz mjeseca u mjesec. Ovo je dijagram posjećenosti CAPITALIA bloga u 2020. godini.

Preko 76.000 osoba je odgovor na svoje pitanje potražilo kod nas.

Dijeljenjem sadržaja i tumačenjem pojedinih propisa nastojali smo biti korisni onima koji traže ovakve informacije. Posebnu pažnju smo posvetili praćenju i dijeljenju propisa “korona zakona” jer su mnogi vidovi poslovanja trpili promjene zbog donošenja novih propisa.

Ovo nas obavezuje da i u narednom periodu budemo jednako predani i pouzdani.

Digitalna transformacija

- Ono što se činilo kao težak proces koji će potrajati, postala je poslovna i privatna stvarnost preko noći. Usvajanje digitalnih alata i korištenja tehnologije u svakodnevnom radu preko noći smo prihvatili svi, bez iznimki. Pandemija koronavirusa nas je fizički izolirala, a mi smo poslovanje morali nastaviti. Tako je virtualno postalo novo normalno u poslovnom svijetu. "Molimo vas da ne dolazite u našu kancelariju", je sasvim normalna izjava na koju se niko ne ljuti.

Briga za ljude

- Najveći prioritet u ovoj poslovnoj godini bio je briga za zdravlje i sigurnost zaposlenih, klijenata i poslovnih partnera. Ovo je razlog što smo veći dio godine radili od kuće, a sastanke uživo u potpunosti prebacili na online platforme.

Odlučili smo što većim fizičkim distanciranjem doprinijeti stabilizaciji situacije, koliko je to moguće.

2. Po čemu ćete još pamtiti 2020. godinu?

- Kada smo definirali ciljeve i određivali prioritete za 2020. godinu, bit ćemo iskreni i reći: "nismo imali ovakve planove!"

Nismo planirali:

•             rad od kuće za sve zaposlenje;

•             nismo imali namjeru gotovo cijelu godinu provesti u virtualnom poslovnom svijetu;

•             nismo imali u planu u naš reklamni materijal ubaciti zaštitne maske.

Kraj je izazovne 2020. i odmah da kažemo: "realizovali smo baš to što nismo planirali!"

U 2020. godinu smo ušli sa dobre "startne pozicije" prethodna 2019. je bila uspješna godina i očekivali smo jednake ili bolje prilike u narednoj. Krenuli smo dobro uz dosta elana.

A onda se dogodila korona.

Čini se da je u poslovanju veći problem od korone i lockdowna bila neizvjesnost. Ni u jednom trenutku, uz sve izvještaje, analize i projekcije, nismo mogli predvidjeti kako ćemo poslovati u naredna tri mjeseca.

Ipak, sa svim ovim izazovima smo se suočili i evo nas na kraju 2020. koja će u istoriji preduzetništva biti zabilježena posebim slovima.

3. Planovi za 2021. godinu?

- U 2021. imamo mnogo planova i želja. Plan nam je sačuvati zdravlje naših zaposlenih, klijenata i poslovnih partnera. Plan nam je održati dobru saradnju kako u timu, tako i sa klijentima i poslovnim partnerima.

Toliko u ovom momentu možemo planirati. Želja nam je da 2021. bude godina razvoja i poslovnog uspjeha za sve nas.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti