Nedostatak kvalifikovanih kadrova sve izraženiji problem u industriji

28.11.2018. 08:23 / Izvor: Fena
Nedostatak kvalifikovanih kadrova sve izraženiji problem u industriji

Jedan od problema sa kojim se suočavaju je nedostatak kvalifikovane radne snage.

U Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH) jučer je održana izborna Skupština Udruženja metalske i elektro industrije (UMEI) i Info dan metalaca 2018. tokom kojih je istaknuto da je nedostatak kvalifikovane radne snage sve izraženiji problem u metalskoj, ali i drugim industrijskim granama.  

Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je izjavio da se Info dan metalaca održava po treći put, uzimajući u obzir da metalskoj industriji u BiH dugi niz godina pripada status najznačajnije grane industrije, a posljednjih godina bilježi evidentan rast proizvodnje i izvoza.

"Predstavnici kompanija metalske i elektroindustrije razgovaraju o potencijalima, ali i izazovima u ovom sektoru. Radi se o velikoj industrijskoj grani u kojoj postoji nekoliko značajnih  i prosperitetnih grupacija, kao što je automobilska i namjenska industrija, a koje kroz ovakva udruženja jačaju", dodao je Jašarspahić.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju je nedostatak kvalifikovane radne snage.

"Neki od osnovnih zadataka Komore odnose se na promociju rada kompanija, uvezivanje sa partnerima na postojećim i novim tržištima, te aktivnosti s ciljem olakšavanja poslovanje privrednih subjekata da bi oni mogli da povise plate radnicima koji su im potrebni", naveo je Jašarspahić.     

Predsjednik UMEI Kasim Kotorić iz kompanije Pobjeda Tešanj je kazao da proizvodnja u ovoj oblasti raste, da posla ima dovoljno, ali i veliki broj problema na čije se rješavanje dugo čeka.

"Na izbornoj skupštini smo analizirali predhodni četverogodišnji period u kojem smo ostvarili neke ciljeve posebno u segmentu auto i namjenske industrije. Priozvodnja raste i broj zaposlenih, međutim to bi bilo puno bolje i lakše da nas drugi prate. Nažalost, ne prate nas, struja ponovno poskupljuje, a o rasterećenju privrede se govori godinama, a da se pri tome ništa konkretno ne poduzima da bi se stanje popravilo. Kada treba donijeti neku veliku odluku tada dođu novi izbori, pa se čeka konstituisanje vlasti, a vjerovatno će i sada biti tako", kazao je Kotorić.

Susjedne zemlje su, po njegovim riječima, i dalje najveći poslovni partneri, a što se tiče metalske industrije to su zapadne zemlje koje su tradicionalno najbolji kupci.

Kvalifikovani kadrovi, kako je kazao Kotorić, danas nedostaju svima, pa i tešanjskoj Pobjedi.

"Nismo zadovoljni školstvom, to smo danas ponovili. Tražimo reformu obrazovanja o kojoj se u ovoj državi priča 12 godina, ali se ništa ne radi. Kadrovi ne dolaze spremni za posao, treba ih ponovo obučavati jer to nije rješeno sistemski", dodao je Kotorić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti