Nedžad Branković na čelu Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH"

14.02.2008. 09:47 / Izvor: Nezavisne novine
Nedžad Branković na čelu Skupštine akcionara 'Elektroprenosa BiH'

Nedžad Branković, federalni premijer, izabran je juče u Banjaluci za prvog predsjedavajućeg Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH", zajedničkog preduzeća entitetskih vlada.

Skupština preduzeća, koje funkcioniše još od 2004. godine, formirana je sa dvije godine zakašnjenja. Branković i Milorad Dodik, premijer RS, konstituisanje Skupštine su nazvali velikim uspjehom i najavili da će na sljedećoj sjednici, koja bi trebalo da bude održana do 15. aprila, uslijediti rješavanje pitanja koja su se nagomilala u ove dvije godine.

Dodik je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom kompanije, ističući da je izrasla u ozbiljnog regionalnog igrača, ali se i založio da se iz njenog Upravnog odbora izbaci stranac, kog je ranije imenovao OHR. Prema njegovim mišljenju, nema potrebe da u rukovodstvu sjedi nezavisni član Uprave, koji mjesečno prima nadoknadu od 4.100 evra za jedan sastanak Uprave.

Premijer Branković, koji će na rotirajućoj funkciji predsjedavajućeg ostati godinu dana, prenio je da osnovni kapital kompanije iznosi 700 miliona maraka, a dvije vlade nosioci su vlasništva u odnosu 59 naprema 41 odsto u korist FBiH. On je rekao da je Upravnom odboru naloženo da 10, a najkasnije 15. aprila sazove novu sjednicu Skupštine, kako bi se, kroz razvoj svih potrebnih procedura, stvorili uslovi za formiranje snažne kompanije, koja će, kako je naglasio, posebno biti potrebna kad se potpuno otvori tržište električne energije.

"To nam može pomoći da ne budemo nijemi posmatrači, već aktivni igrači na tržištu energije", rekao je Branković.

Zbog kašnjenja u formiranju Skupštine, tek juče je donsena odluka o podjeli dobiti iz 2006. godine. Većina dobiti od 3,3 miliona KM ostavljena je za rezerve kompanije.

Sjedište "Elektroprenosa BiH" smješteno je u Banjaluci. Kompanije se bavi prenosom električne enregije od elektrana do potrošača i povezivanjem elektroenergetskog sistema BiH sa sistemima drugih zemalja, čime se omogućava izvoz, uvoz i tranzit energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti