Vijesti

Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma - Mali operateri uzrokuju velike poremećaje na tržištu

25.09.2008. 11:41 / Izvor: Lider poslovni tjednik

Iako se na telekomunikacijskom tržištu BiH posljednje dvije godine, pogotovo od privatizacije Telekoma Srpske, vodi marketinški rat za svakog pretplatnika, kad je riječ o tržišnom udjelu, nisu se dogodile veće promjene. Nijedan od tri dominantna telekom operatora – BH Telecoma, Telekoma Srpske i HTa Mostar - nije znatnije povećao niti je smanjio udio na tržištu. Prema posljednjim podacima BH Telecom drži 47 posto tržišta, Telekom Srpske 35, a HT Mostar 18 posto. Da većih promjena, kad je riječ o trima najvećim telekom operaterima, nije bilo, potvrdio je u razgovoru za BiH Lider Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma, ali i upozorio na velike poremećaje koje prouzrokuju mali operateri. Ističe da se povećava udio malih operatera koji im konkuriraju u međunarodnom prometu. Zbog toga je BH Telecom u prvoj polovini godine imao pad prihoda od međunarodnog prometa od 10-ak milijuna KM. Gubitke je kompenzirao rastom prihoda od interkonekcija od 12 milijuna KM.

• Koliki je udjel malih operatera na tržištu?

- Nije velik, ali sigurno utječu na snižavanje cijena. Takvo je okruženje i nas natjeralo da snizimo cijene međunarodnog prometa. Uveli smo noćnu i vikend-tarifu, cijene su jeftinije od 50 do 70 posto, što ovisi o odredištu s kojim se razgovara. Sve su zemlje u tranziciji to prošle i naravno da nam trebaju i novi operateri. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) stvorila je takvo liberalizacijsko tržište da se i mali operateri mogu razvijati i imaju interes poslovati. Koliko su njihove usluge kvalitetne, drugo je pitanje. Uz 11 malih operatera koji nam konkuriraju u međunarodnom prometu, 30- ak kabelskih konkurira nam za Voice i internet, a na tržištu posluje i 60- ak internetskih poslužitelja. Dodamo li tome još tri dominantna telekomunikacijska operatera, možemo sa sigurnošću ustvrditi da je naše tržište telekomunikacija veoma razvijeno i da je konkurencija iznimno jaka. Da biste opstali, morate se koristiti instrumentima kao što su sniženje cijena, marketing, nove usluge...To je jedini način borbe s konkurencijom.

Razgovarala: Jasmina Šehić

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti