Neiskorišteni potencijali za seoski turizam u BiH

14.03.2014. 09:21 / Izvor: eKapija.ba
Neiskorišteni potencijali za seoski turizam u BiH

U Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana prezentacija pilot projekta Razvoja ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini.

Jučer je u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana prezentacija pilot projekta Razvoja ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat zajedno su pokrenule Grupacija za turizam pri VTK/STK BiH i USAID-Sida FIRMA projekat s ciljem unapređenja kvaliteta usluge i ponude u oblasti seoskog turizma u BiH. Naime, nakon inicijative međunarodnih i domaćih organizacija da se ova oblast uredi uvođenjem nekog od međunarodnih standarda ili certifikata, napravljena je analiza stanja koja je pokazala da se u Bosni i Hercegovini treba najpre raditi na prilagođavanju domaćeg zakonskog okvira kako bi se olakšalo poslovanje u ovoj oblasti. S druge strane, uspostavljanjem direktne saradnje između domaćih turističkih agencija i ponuđača usluga u oblasti ruralnog turizma postiglo bi se unapređenje kvaliteta usluga i ponuda.

BiH ima dosta potencijala za seoski turizam koji nisu iskorišteni, pa je potrebno prilagoditi zakonodavni okvir da bi poslovanje u ovoj oblasti bilo olakšano, rekao je sekretar Udruženja za turizam i ugostiteljstvo pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Mirko Bošković.

Bošković je rekao da je prezentacija Pilot projekta razvoja ruralnog turizma u BiH organizovana da bi se predstavnici turističkih agencija upoznali sa stanjem u ovoj ovlasti.

"Seoski turizam bi svakim danom trebalo da postane značajna ponuda, ali to je nemoguće zbog velikih zakonskih razlika između Republike Srpske i Federacije BiH", rekao je Bošković.

On je naveo da je cilj ovog projekta da se usklade zakonodavni okviri i da se seoska domaćinstva i ruralni turizam stave u funkciju turističke privrede BiH.

Bošković je naglasio da je prvi korak na tom putu sertifikacija seoskih domaćinstva na teritoriji cijele BiH.

Prema njegovim riječima, turizam, a posebno ruralni, osuđen je na stagniranje bez podrške vlasti.

On kaže da je krajnji cilj da se identifikuju subjekti, koji u oblasti ruralnog turizma imaju ponudu koja odgovara zahtjevima regionalnog i međunarodnog tržišta, te da tu ponudu u direktnoj saradnji sa turističkim agencijama plasiraju na tržište.

Bošković se nada da će se vremenom uspostaviti niz standarda usmjerenih na unapređenje kvaliteta ponude ruralnog turizma u BiH i njegove promocije prema drugim tržištima.

Predstavnik turističke agencije "Lasta trevel" iz Mostara Zlatko Papac rekao je da BiH ima potencijala za turizam, ali ih treba znati koristiti.

"Mi nismo prepoznatljivi po seoskom turizmu kao Srbija, što ne znači da ne možemo napraviti kvalitetnu ponudu", rekao je Papac i dodao da je potrebno stvoriti zakonske preduslove da bi se došlo na strana tržišta i privukli gosti.

Inače, cilj prezentacije bio je i da se turističke agencije upoznaju sa nalazima i preporukama sprovedene analize te da se procjene mogućnosti njihovog angažmana u samom projektu.

Krajnji cilj projekta je da se identifikuju oni subjekti koji u oblasti ruralnog turizma imaju ponudu koja odgovara zahtjevima regionalnog i međunarodnog tržišta te da oni u direktnoj saradnji sa turističkim agencijama tu ponudu plasiraju i na tržište.

eKapija.ba/SRNA

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti