Neko lovi u mutnom: Cijene peleta i dalje rastu

01.02.2017. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Neko lovi u mutnom: Cijene peleta i dalje rastu

Građani negoduju, a prodavači peleta rast cijena opravdavaju nestašicom na tržištu, međutim činjenica je da peleta na tržištu ima ali po većim cijenama.

Temperature koje su se u BiH spuštale i do -20 stepeni dovele su na tržištu do poskupljenja i nestašice peleta koji zadnjih godina sve više građana naše zemlje koristi kao glavni energent za zagrijevanje prostorija. Tako da su se cijene sa 250 KM, koliko su inače građani plaćali za tonu peleta, povećale i do 600 KM.

Građani negoduju, a prodavači peleta rast cijena opravdavaju nestašicom na tržištu, međutim činjenica je da peleta na tržištu ima ali po znatno većim cijenama, na što građani kažu da neko na ovaj način lovi u mutnom.

Esad Sinanović, vlasnik firme Vrhpolje koja pored svoje osnovne djelatnosti prodaje peći i opreme za grijanje prodaje i pelet za poslovni portal Akta.ba kaže kako je ovo stanje katastrofalno.

"Mi ne nabavljamo više pelet, jer su tvornice toliko digle cijene da mi ne možemo na tržište izaći sa novom cijenom", kaže Sinanović, pojašnjavajući kako je najvjerovatnije do nestašice ovog energenta došlo jer se pogrešno procijenilo vrijeme, a sa druge strane zbog velikih snjegova i u planinama je teško doći do sirovine.

Kemal Mujkanović, direktor kompanije Euro Stil kaže kako oni kao najveći centar za pelet u BiH, ulažu maksimalne napore za obezbjeđenje dovoljnih količina peleta kako za već ugovorene obaveze, tako i za sloobodnu prodaju na tržištu. Također, navodi kako će Euro Stil biti jedan od značajnih faktora stabilizacije tržišta nakon smirivanja novonastale situacije.  

"Posebno želimo istaći da smo u saradnji sa renomiranim proizvođačima kotlova iz BiH i regiona zajednički radili na razvoju univerzalnih kotlova na sve vrste peleta, kako bismo osigurali adekvatne kotlove i za novi energent, čija je najveća prednost efikasno sagorijevanje novog energenta eko peleta od uglja. Drugim riječima, korištenjem univerzalnog kotla na pelet kupac je u mogućnosti u njemu efikasno sagorijevati sve vrste peleta, što daje dodatnu slobodu pri izboru energenta za zagrijavanje u budućnosti.  Samim tim, u kriznim situacijama kao što je ova, korisnik je u mogućnosti posegnuti za energentom kojeg ima u dovoljnim količinama, i to po izuzetnoj cijeni", kaže  Mujkanović.

Nadalje, navodi kako smo svjedoci da se u BiH svakodnevno instalira veliki broj novih sistema za grijanje na pelet, tako da naše tržište konstantno raste.

Nekoliko zadnjih blagih zima i otežan pristup izvoznim tržištima, doveo je do stvaranja velikih zaliha peleta kod proizvođača i distributera u BiH.

"U takvim okolnostima povećane ponude u odnosu na tražnju, drveni pelet je bio veoma pristupačan energent za grijanje, što je, povezano sa nizom prednosti (komfor za korisnika, ekološka prihvatljivost, niže cijene kotlova), i što je dovelo do ekspanzije ovog energenta. Danas imamo obrnutu situaciju da se susrećemo sa nestašicom ovog energenta na tržištu, usljed povećane tražnje za peletom izvana, ali i unutar BiH, uz uvjete proizvodnje peleta u iznimno teškim vremenskim prilikama", pojašnjava Mujkanović.

PELET - EKONOMSKI ISPLATIVO GORIVO

Pelet je energetsko gorivo koje se dobija tehnološkim postupkom mljevenja, sušenja i presovanja raznih biomaterijala. Peleti su u osnovi briketirano drvo. To su mali presovani cilindri od drvnih ostataka promjera 6 mm, dužine 10-30 mm, vlage do 10 posto. Peleti se proizvode od 100 posto prirodnih materijala i ne sadrže dodatna veziva, kemikalije ili aditive.

Kao sirovina za njegovu proizvodnju može da posluži drvo iz šumskog otpada, piljevina i ostali otpad iz prerade drveta. Služe za proizvodnju toplotne energije u porodičnim kućama, zgradama, hotelima, bolnicama i dr. Do kupca dolaze pakovani u vrećama od 15 kg ili većim. Imaju veoma visok sadržaj energije, jednostavni su za transport i skladištenje. Ekonomski su veoma isplativo gorivo, iskorištenosti do 98 posto.

U poređenju sa drugim gorivima ili upotrebom električne energije, korištenje peleta je znatno isplativije, možete smanjiti troškove grijanja za 50 posto.  Energetska vrijednost peleta je oko 18 MJ/kg peleta (5 kWh/kg). Peleti proizvode više toplote nego nafta, prirodni gas ili cjepanice. 30 kg peleta obezbeđuje da se prostor od 150 m2 grije 24 sata.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti