Nelojalna konkurencija veliki problem za privredu

18.02.2021. 08:13 / Izvor: SRNA
Nelojalna konkurencija veliki problem za privredu

Problemi neformalne ekonomije, odnosno nelojalna konkurencija, predstavlja veliko opterećenje za privredu.

Problemi neformalne ekonomije, odnosno nelojalna konkurencija, predstavlja veliko opterećenje za privredu na šta je ukazao veći broj poslodavaca koji su prisustvovali okruglom stolu "Problemi i izazovi poslovanja u Republici Srpskoj u ovoj godini" održanom u Prnjavoru, rekao je direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.

Aćić je rekao da su konkretni problemi odnose na djelovanje u sivoj zoni subjekata koji izrađuju namještaj, proizvode kolače po kućama i druge subjekte koji rade na crno, zbog čega su izražena očekivanja privrednika da se unaprijedi integritet inspekcijskih i poreskih organa u Republici Srpskoj.

"Naše ključne politike u ovoj godini su vezane za smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja na poslovanje, reforma obrazovnog sistema i smanjenje neformalne ekonomije u Republici Srpskoj" , izjavio je Aćić novinarima.

On je istakao da je pred privrednicima izazovan period zbog zatvaranja nekih ekonomija, odnosno država, koje su najvažniji spoljnotrgovinski partneri, kao što su Njemačka, Italija, Austrija.

"Za sada nemamo negativnih efekata, što ne znači da ih nećemo imati u narednom periodu zbog razvoja situacije sa pandemijom", rekao je Aćić.

On je iznio i podatak da su pojedini poslodavci tokom prošle godine imali izražen problem sa likvidnošću i negativne efekate kod prihoda, a u nekim sektorima je došlo do pada realizacije za pet do 10 odsto, ali i da su, s druge strane, određeni subjekti iskazali rast poslovanja jer su se otvorila neka nova tržiša.

Danas su poslodavcima iz prnjavorske regije prezentovani Etički kodeks Unije poslodavaca Republike Srpske i brošura o pravima i obavezama poslodavaca i inspektora tokom inspekcijskog nadzora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti