Nema dogovora o povećanju najniže plaće u RS-u

08.12.2017. 14:22 / Izvor: SRNA
Nema dogovora o povećanju najniže plaće u RS-u

Trenutno je najniža plaća 395 KM, Sindikat traži da ona bude 418 KM, a poslovna zajednica ne pristaje na taj iznos i nudi 405 KM.

Socijalni partneri nisu ni danas dogovorili konačni iznos najniže plaće u Republici Srpskoj (RS).

Predsjedavajuća Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a Ranka Mišić rekla je da su napravili određene iskorake, ali da još nisu postigli dogovor. Ističe da će ovu priču završiti u periodu od 18. do 22. decembra, bez obzira na to kakav će biti iznos najniže zarade.

Trenutno je najniža plaća 395 KM, Sindikat traži da ona bude 418 KM, a poslovna zajednica ne pristaje na taj iznos i nudi 405 KM.

Mišić je na pres-konferenciji nakon Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a rekla da povećanje najniže plaće ne može ugroziti funkcionisanje realnog sektora.

Iz RS-a, upozorila je, odlazi kvalifikovana radna snaga.

"Ovo je posljedna šansa da se to promijeni", rekla je ona.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić ističe da će biti povećan iznos najniže plaće, a njihov prijedlog je 405 KM.

"I taj iznos je iznad rasta prosječne plaće u RS. Želimo da pomognemo, ali najniža plaća ne može riješiti socijalne probleme", rekao je Škrebić.

Tvrdi da se povećanjem najniže plaće neće zaustaviti odlazak radnika iz RS-a, već da je neophodno promijeniti politički ambijent kako bi se razvila privreda i povećale investicije.

"Mislim da se ovdje radi o zloupotrebi najniže plaće", dodao je Škrebić.

I ministar rada Milenko Savanović ističe da će doći do povećanja najniže zarade u RS-u, ali nije siguran koji će to biti iznos, jer ostavljaju poslodavcima i sindikatu da se dogovore.

Neophodno je, kaže, da se razvija realni sektor i suzbije siva ekonomija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti