Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nema pomoći za obnovu bez procjene štete

23.05.2014. 08:24 / Izvor: Nezavisne novine

Vijeće ministara BiH pozvalo je jučer nadležne institucije svih nivoa vlasti da hitno urade procjene štete nastale od poplava i klizišta, što je uslov za traženje međunarodne pomoći za obnovu.

"Čak i da u BiH imamo opći konsenzus o svim pitanjima, BiH, koja je pogođena ratnim razaranjima prije 20 godina, ne može se sama nositi s posljedicama prirodne katastrofe koja nas je pogodila sredinom ovog mjeseca", izjavio je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Objasnio je da su vjerodostojne procjene štete uslov za održavanje međunarodne  donatorske konferencije, ali i za apliciranje za pomoć iz fondova EU i  kod drugih međunarodnih finansijera.

"Osigurana su nam sredstava za obnovu od svih, iz IPA fondova i Fonda solidarnosti EU, ali nakon precizno utvrđene visine štete", naglasio je Bevanda.

Vijeće ministara BiH formiralo je juče interresornu radnu grupu, u kojoj su predstavnici ove institucije, enitetskih vlada i Brčko distrikta, kojoj je zadatak da utvrdi i predoči kriterije za podjelu urgentne pomoći ugroženom stanovništvu (lijekvi, hrana, pitka voda).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti