Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nema povećanja cijene struje za privrednike u Kantonu Sarajevo

18.09.2021. 08:53 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je na svojoj posljednjoj vanrednoj sjednici Inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo o povlačenju odluke o povećanju cijena električne energije privrednicima s područja Kantona Sarajevo.

Zadužila je Ministarstvo privrede da se Inicijativa i vezani Zaključak Vlade KS dostave Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Ministarstvu privrede KS obratilo se Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo s informacijom u kojoj tvrde da je JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine kompanijama, članicama ovog udruženja, dostavila ponude za zaključenje novih ugovora o isporuci struje, uz enormno povećanje cijene u odnosu na cijenu koja je važila u prethodnom godišnjem ugovoru ovih kompanija s pomenutim preduzećem.

Imajući u vidu negativne posljedice pandemije koronavirusa, kao i opće uslove poslovanja, novo, enormno, poskupljene struje dodatno bi ugrozilo poslovanje velikog broja privrednih subjekata, a time i njihovu likvidnost, te dovelo do gubitka velikog broja radnih mjesta, kao i do smanjenja konkurentnosti na tržištu, obzirom da ovo poskupljenje automatski povlači povećanje cijena gotovih proizvoda prema krajnjim potrošačima.

Zbog svega navedenog, Vlada Kantona Sarajevo ovom inicijativom traži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivrede BiH da preispitaju odluku o povećanju cijena električne energije, i u skladu s tim cijene električne energije vrate u okvir cijena iz prethodnog ugovornog perioda.


 

PODIJELI:

TAGOVI:

#Struja

#Privrednici

#KS

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti