Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nema preraspodjele novca za podsticaje

03.06.2014. 07:51 / Izvor: Nezavisne novine

Neće biti moguće nijedan dio sredstava namijenjenih za redovne poljoprivredne poticaje u Federaciji BiH preusmjeriti za sanaciju štete i obnovu poljoprivredne proizvodnje u područjima ugroženim poplavama, kako je to zatražio Parlament FBiH.

Rekao je ovo juče Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kazao je da će, umjesto toga, probati kroz fond solidarnosti, čije je osnivanje planirano, iznaći sredstva za dodatnu pomoć poljoprivrednicima s ugroženih područja.

Oba doma Parlamenta FBiH su održala vanredne sjednice posvećene poplavama i klizištima, te je jednim od usvojenih zaključaka zatraženo da značajan dio sredstava predviđenih za programe poticaja poljoprivredne proizvodnje bude prenamijenjen, te usmjeren u sanaciju štete i obnovu poljoprivredne proizvodnje na ugroženim područjima.

"Ne bismo smjeli dovesti u pitanje proizvodnju u drugim područjima u FBiH. Sredstva koja postoje za poticaje inače nisu ni blizu dovoljna jer su svi proizvođači u teškom položaju zbog problema zvanog uvozni lobi koji ih prati", dodao je Lijanović.

On je napomenuo da su programom poticaja svakako predviđena posebna pravila za ostvarivanje redovnih poticaja onima čija je proizvodnja bila u toku i uništena je u poplavama, a to je da sada neće morati dokazivati da je njihova roba na tržištu, ali će morati dokazivati da je stradala u prirodnoj nesreći.

Mijo Matanović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i član Odbora za poljoprivredu ovog doma, inače bivši premijer Posavskog kantona, istakao je da teško da ovo može zadovoljiti i da se očito ne ispunjava zaključak zakonodavne vlasti.

"Poljoprivredna proizvodnja i stočni fond gotovo su uništeni u Posavini. Ono što nas više muči je što nam ni za 2012. godinu nije uplaćeno poticaja koliko je trebalo biti. Sada je 6. mjesec 2014. godine. Bojim se da će novca i za to nedostajati. Nadam se da ćemo uspjeti barem dijelom odgovoriti na sve", dodao je Matanović.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti