Nema produživanja rokova: Od 1. novembra svi moraju imati fiskalne kase

26.10.2011. 14:27 / Izvor: eKapija.ba
Nema produživanja rokova: Od 1. novembra svi moraju imati fiskalne kase

Fiskalizacija, koja je bila dug i mukotrpan posao za sve sudionike konačno završava sa 31. oktobrom 2011. godine.

Međutim ovo nije kraj za inspekciju, koja će sudeći prema informacijama sa terena imati pune ruke posla. Pojedini trgovci, naročito u manjim mjestima još uvijek ne izdaju fiskalne račune i kada to učine iznenade nas. No, iz inspekcije, koja je i do sada zabilježila nepravilnosti u procesu fiskalizacije i izrekla niz kazni, poručuju nema tolerancije, kontrola počinje, a za sve prekršioce predviđene su novčane kazne od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica – obveznike, zatim od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 3.000 KM do 10.000 KM za poduzetnike.

Kada se osvrnemo na protekli period, sjetimo se kako je sve počelo. 2009. godine stvorili su se uslovi o uvođenju fiskalnih kasa u Federaciji BiH, a nakon toga Vlada FBiH na jednoj od sjednica utvrđuje i prijedlog Zakona o fiskalnim sistemima koji je stupio na snagu 1. januara 2010. godine.

Ubrzo, zatim Federalno ministarstvo finansija je raspisalo javni poziv za registrovanje proizvođača zastupnika fiskalnih uređaja. Zastupnici uređaja su izabrani, međutim u augustu 2010. godine i dalje je neizvjestan početak fiskalizacije. Na potezu je tehnička komisija koja već izabranim ponuđačima fiskalnih kasa treba za da zeleno svjetlo o ispravnosti uređaja.

U septembru 2010. godine fiskalizacija je zakucala na velika vrata, a već u oktobru počinje i potpisivanje ugovora o prodaji, servisu i tehničkoj podršci u fiskalizaciji. Sredinom novembra u jednom od sarajevskih hotela puštena je u rad prva fiskalna kasa i na taj način je konačno ozvaničen početak fiskalizacije u FBiH. Ovim potezom zvanično su utvrđeni i rokovi za sve sudionika procesa, koji su se zbog poteškoća na terenu nekoliko puta pomjerani.

Sa 27. decembrom 2010. godine Federalno ministarstvo finansija do sada je izdalo pet licenci za fiskalne sisteme, odnosno kompanijama Neosoft Computers d.o.o. Mostar, Kim Tec d.o.o Vitez, Tring d.o.o. Gračanica, ERP Consalting d.o.o. Ilidža i Mikroelektronika a.d. Banja Luka.

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH za ekapija.ba je izjavio kako je fiskalizacija dugotrajan i kompleksan proces opterećen mnogim problemima, no s obzirom na ekonomsku situaciju u našoj zemlji Porezna uprava je zadovoljna dosadašnjim procesom, iako je još rano govoriti o njenim stvarnim efektima, jer sam proces fiskalizacije još uvijek nije završen.

Sa 1. novembrom 2011. godine svi porezni obveznici druge grupe fiskalizacije dužni su staviti u promet fiskalni uređaj, naglašavaju u Poreznoj upravi prema čijim podacima je sa 24. oktobrom primljeno 36.908 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju od čega je fiskalizovano 35.833 uređaja.

Svakako, ono po čemu ćemo pamtiti provođenje ovog procesa su razne malverzacije, zbog čega su se mnoge firme našle pod istragom.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti