Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nema sankcija ako se stečaj ne sprovede za dvije godine

11.05.2021. 08:24 / Izvor: Nezavisne novine

U novom Zakonu o stečajnom postupku u Federaciji BiH, koji je prošle sedmice potvrdio Dom naroda FBiH, nije jasno naznačeno šta sa preduzećem u kojem se stečajni postupak ne provede u dvije godine, koliko je utvrđeni zakonski rok, jer nisu predviđene sankcije, ali ipak sagovornici iz ove oblasti kažu da je bolji nego raniji.

Na manjkavosti su upozoravali ekonomsko-socijalni partneri Vlade Federacije BiH, a nije ih uvažila ni Vlada, a ni oba doma Parlamenta Federacije.

Zijad Fazlagić, predsjednik Udruženja stečajnih upravnika Federacije BiH,  kazao je da je ovo Udruženje tražilo da velike stečajeve, poput "Hidrogradnje", treba da vodi privredni subjekat.

"Dakle, neko ko ima u svom sastavu i stečajnog upravnika, i pravosudnog zaštitara, i knjigovođu. Takva jedna kancelarija trebalo bi da vodi taj stečaj iz razloga što, kad vi vidite preduzeće pod stečajem, vi praktično nemate za šta kupiti ni katanac da zaključate firmu, a da ne govorim dalje, vi ulazite u neki 'osinjak' koji je, može biti, uzrokovao taj stečajni postupak, koji je ugrozio preduzeće", kazao je Fazlagić.

Dodao je da je drugi amandman Udruženja bio u vezi sa kršenjem ljudskih prava za starost stečajnog upravnika.

Međutim, ističe da je zakon u dvije stvari dobar, a jedna od tih stvari je da postoji predstečajni postupak u kojem se privredni subjekat može po odgovarajućem usvojenom programu reorganizacije zadužiti kreditno kako bi preduzeće izvukao iz te krize.

"Druga dobra stvar je to što se može prodavati privredni subjekt i te dvije stvari bi mogle skratiti stečajni postupak, posebno ova druga stvar da se prodaje preduzeće u cjelini", kazao je Fazlagić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, rekao je da zakon nije loš, ali bi trebalo već u startu da pretrpi određene izmjene i dopune.

"Zakon ima naznake jednog kvalitetnog zakonskog rješenja o stečaju. On će značajno popraviti ovu situaciju u odnosu na trenutnu koju imamo. Međutim, mislimo je on mogao sa određenim doradama da se napraviti da bude kvalitetniji od ovoga kakav je prošao u oba doma. Nedostaju rješenja za koja smo pokušali da sugerišemo i napravili smo desetak-petnaest amandmana, ali nije bilo sluha za to", rekao je on.

Prema njegovim riječima, postoje određena rješenja koja nisu do kraja definirana.

"Na primjer, rečeno je u novom zakonu da stečaj treba da se provede u godini dana, u slučajevima ako se radi o većim kompanijama to se može produžiti dodatnu godinu, ali nema rješenja šta ako se to ne završi za dvije godine, opet ćemo biti u ćorsokaku, jer nema sankcija", rekao je Smailbegović.

Istakao je da je osnovni problem u Federaciji to što se ne pokreću stečajevi, jer ne postoji nikakva odgovornost da se oni moraju pokrenuti, nema krivične odgovornosti.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

stečaj

novi zakon

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti