Nema u NATO-u dok se ne implementira sporazum o vojnoj imovini

18.03.2014. 16:20 / Izvor: Fena
Nema u NATO-u dok se ne implementira sporazum o vojnoj imovini

Prošlo je već četiri godine otkako je NATO odlučio odobriti Akcioni plan za članstvo Bosni i Hercegovini uz uvjet rješavanja ovog pitanja "i ovaj uvjet još nije ispunjen", kazao je Calha.

Bivši potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i specijalni izvjestilac Komiteta za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a Julio Miranda Calha kazao je danas u Sarajevu, na Rose-Roth seminaru, da se BiH neće kretati bliže NATO-u dok ne implementira sporazum o vojnoj imovini.

Po njegovim riječima, prošlo je već četiri godine otkako je NATO odlučio odobriti Akcioni plan za članstvo Bosni i Hercegovini uz uvjet rješavanja ovog pitanja „i ovaj uvjet još  nije ispunjen“.

"Vaši građani žele znati koje konkretne prednosti članstvo u NATO-u i EU im donosi, tako da je neophodno prenijeti te informacije javnosti. Mislim da je to od ključnog značaja", kazao je Calha.

Naveo je da su glavne teme Rose-Roth seminara konsolidacija stabilnosti i pokretanje reformi.

"Razgovarat ćemo o čitavom nizu različitih tema, budućnost za EU i proširenje NATO-a na zapadni Balkan, trenutačna politička situacija u BiH, sigurnosna saradnja zapadnog Balkana, reforma odbrane i izgradnja integriteta i budućnost za Kosovo i Srbiju. Sva ova pitanja su važna za stabilnost regije i njen prosperitet", kazao je, između ostalog, Calha.

Po njegovim riječima, Rose-Roth program je ključni instrument Parlamentarne skupštine NATO-a. Služi za pomoć partnerima u njihovim demokratskim tranzicijama, reformskim procesima i evroatlantskim aspiracijama.

"Zemlje zapadnog Balkana su možda i ponajviše imale koristi od ovoga programa, ali su isto tako i aktivno sudjelovale u njemu", kazao je Calha, dodajući da se seminar odvija u važno vrijeme. Naglasio je da će se u septembru šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a okupiti na samitu u Velikoj Britaniji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković je kazao da evroatlantsku agendu vidi kao vrlo bitnu, kako u pogledu stabilizovanja političke krize u BiH, tako i u pogledu sveukupnog ekonomskog i društvenog razvoja.

Po njegovim riječima, period pred nama, posebno period nakon izbora, „moramo iskoristiti za intenziviranje aktivnosti na prikučenju ka EU, jer je očigledno da BiH zaostaje za svojim komšijama u ovom procesu“.

"Hrvatska, s kojom BiH dijeli jednu od najdužih granica u Evropi od otprilike hiljadu kilometara, postala je punopravna članica EU što za BiH predstavlja izazov, ali i priliku za dalje napredovanje. Naši istočni susjedi, Srbija i Crna Gora su kandidati za EU i krenuli su s ozbiljnim pregovorima", kazao je Živković.

Sve to, dodao je, i pred BiH, ali i pred EU stavlja važan izazov.  - Uvjeren sam da trajno stabilne Evrope nema bez stabilnog zapadnog Balkana, a stabilnog zapadnog Balkana opet nema bez stabilne BiH. Zato evroatlantsku agendu zemalja zapadnog Balkana smatram jako važnom i za regiju i za Evropu - kazao je Živković.  U tom kontekstu, dodao je, i NATO agenda prirodom stvari dobija na svojoj važnosti i to iz više razloga.

" Iako NATO nije samo vojno-odbrambena i bezbjednosna alijansa, već i okvir i okruženje za ekonomsku saradnju i razvoj, u BiH imamo podijeljena i u nekim segmentima potpuno različita i ponekad suprotstavljena mišljenja i o tome", kazao je Živković.

Istaknuo je činjenicu da BiH cijeni podršku i saradnju koju ima s NATO-om u okviru NATO integracijskog procesa BiH. Živković je potcrtao da je ova saradnja dobra i ona se realizuje putem mehanizama partnerstva koje BiH trenutno koristi.

"Sigurno da je to značajan doprinos i pomoć za naše napore i napredak ka evroatlantskim integracijama, ali i za proces unutrašnje konsolidacije i izgradnje naše države kao stabilnog, demokratskog i prosperitetnog društva", kazao je Živković.  Po njegovim riječima, poznato je da su se nadležne institucije BiH, Predsjedništvo i parlament, opredijelili za članstvo BiH u NATO kao strateški proces.

"To je posebno bilo evidentno u periodu 2005.-2006. godina kada su u BiH provedene značajne reforme u sektoru odbrane i bezbjednosti, ujedno i usvojen zakon o odbrani. Istina je također da u ovom momentu ne postoje ista razmišljanja i politički stavovi o članstvu BiH u NATO-u, jer u RS-u još postoje rezerve, s obzirom na određene događaje iz bliske prošlosti. Ova činjenica, uz različita viđenja rješavanja pitanja državne imovine, a u okviru toga i nepokretne vojne imovine, razlogom su da BiH kasni u aktiviranju članstva u Akcionom planu za članstvo MAP-u koji je uslovno dodijeljen na Samitu ministara inostranih poslova NATO zemalja u Talinu aprila 2010. godine", kazao je Živković.

U organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a i u saradnji s Parlamentarnom skupštinom BiH od 18. do 20. marta u Sarajevu se održava 85. Rose-Roth seminar čija je osnovna tema: "Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti