Nemar institucija BiH urušava živinare

16.10.2015. 08:38 / Izvor: Nezavisne novine
Nemar institucija BiH urušava živinare

Iako je živinarstvo jedna od najrazvijenijih i najorganizovanijih grana bh. stočarstva, proizvođači još ne mogu da izvoze svoje proizvode - meso i jaja, na tržište Evropske unije.

Iako je živinarstvo jedna od najrazvijenijih i najorganizovanijih grana bh. stočarstva, proizvođači još ne mogu da izvoze svoje proizvode - meso i jaja, na tržište Evropske unije. Naime, proizvođači naglašavaju da su još prije tri mjeseca poslali zahtjev Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se ova problematika počne rješavati, ali, kako kažu, još nemaju povratnu informaciju.

Prema njihovim riječima, proizvođači su spremni za izvoz, što su pokazale i dosadašnje kontrole, ali je problem na nivou države, odnosno njenih nadležnih institucija, koje za takvo nešto još nisu dobile pozitivne ocjene iz EU.

Zašto još nije odgovoreno na zahtjeve proizvođača, do zaključenja ovog boroja nismo saznali u Ministarstvu i pored obećanja da će nam dostaviti odgovore.

Desimir Živanić, predsjednik Udruženja živinara RS i direktor preduzeća "Živanić DS" iz Prnjavora, koje se 30 godina bavi uzgojem pilića, rekao je da je ovo preduzeće, zajedno s "Perutninom" i firmom "Agreks" prije oko tri mjeseca poslalo zahtjev Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da se riješi problem nemogućnosti izvoza pilećeg mesa iz BiH u EU i na tursko tržište. Međutim, on je kazao da još nemaju nikakve informacije u vezi s tim, ističući da proizvođači u međuvremenu rade sve da spremni dočekaju eventualni skori dolazak inspektora iz EU u kontrolu.

"Mi smo sa svoje strane sve uradili. Bio bi spas za peradarstvo u RS, za sve ovo što je do sada uloženo u opremanje farmi i proizvodnju, da možemo bar s najkvalitetnijim dijelom, a to je pileći file, da izađemo na tržišta EU i Turske, u koju takođe ne možemo preko Bugarske zbog transporta", rekao je Živanić.

Refik Kurgaš, potpredsjednik Asocijacije peradara FBiH i direktor preduzeća "Brovis" iz Visokog, rekao je da su živinari u BiH već imali nekoliko kontrola inspektora iz EU i dobili pozitivne ocjene što se, nažalost, ne može reći i za državu BiH, odnosno za njene organe koji su zaduženi za problematiku izvoza živinarskog mesa iz BiH.

"Trenutno je živinarstvo najrazvijenija i najorganizovanija grana stočarstva u BiH, koja upošljava veliki broj radnika i uplaćuje znatna sredstva kroz sistem PDV-a", rekao je Kurgaš. Kako je naveo, problem je što država BiH još ne uzima službene uzorke, te se i dalje koriste nalazima laboratorija koje sami proizvođači šalju na analizu i to zbog toga što sami žele znati kakva im je situacija u objektima.

"O značaju izvoza u EU je suvišno govoriti, jer bi to značilo nova radna mjesta, povećali bismo devizni priliv, a mogli bismo otvoriti put i drugim proizvodima iz BiH time što bismo pokazali da i mi imamo kvalitetan proizvod", kazao je Kurgaš. On je izrazio uvjerenje da bi, kada bi bilo dobre volje, ovaj problem s omogućavanjem izvoza iz BiH mogao biti riješen za najdalje tri mjeseca.

Podsjećamo i da je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, u pratnji federalnog premijera Fadila Novalića, nedavno posjetio "Bingo" farmu koka nosilja u Živinicama. Zvizdić je tokom posjete ovoj farmi, čiji je dnevni kapacitet 150.000 konzumnih jaja, istakao da je u fokusu Savjeta ministara ekonomski razvoj BiH, gdje poljoprivreda zauzima važan sektor koji predstavlja razvojni kapacitet BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti