Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nemogućnost preduzeća da ostvaruju svoja prava na sudu usporava ekonomski rast

13.04.2021. 09:51 / Izvor: Akta.ba

U istraživanju koje je provela Svjetska banka u više od 1.700 malih, srednjih i mikropreduzeća u BiH, navodi se da najnovije statistike pokazuju slabost pravosudnog sistema, te da predmeti male vrijednosti, kada je u pitanju prvostepeni postupak u privrednom sporu traju i po 700 dana, dok žalbeni postupak ponekad traje i skoro tri godine.

Svjetska banka ocjenjuje da nemogućnost preduzeća da ostvaruju svoja prava na sudu, stvara pravnu nesigurnost i dovodi do stagnacije privatnih investicija ometajući ekonomski rast.

"Prepoznajući ove izazove, vlasti u BiH obavezale su se na produbljivanje pravosudnih reformi na svim nivoima radi podsticanja poslovnog okruženja, konkurentnosti, privlačenja privatnih investicija i stvaranja radnih mjesta. Svjetska banka pozdravlja ovu inicijativu, jer se usko usklađuje sa strateškim stubovima za angažman Svjetske banke u BiH, posebno ubrzanim rastom privatnog sektora, poboljšanim pružanjem javnih usluga i unapređenim preduzetništvom", navodi se u dokumentu.

Novim Zakonom o stečaju RS-a unaprijeđen je sveukupni status stečajnih upravnika. Uz podršku Projekta Grupacije Svjetske banke reformiran je regulatorni okvir koji uređuje rad stečajnih upravnika u RS-u. Kao rezultat, u RS-u je lista stečajnih upravnika ažurirana. U sudskim postupcima su stečajne sudije dužne redovno pratiti rad stečajnih upravnika i reagirati na sve prestupe. U FBiH je usvojen Nacrt Zakona o stečajnom postupku. Propisana su potpuno nova zakonska rješenja kojima se uvodi predstečajni postupak kao potpuno nova faza sudskog postupka, s ciljem revitalizacije poslovnih subjekata koji se susreću s određenim poteškoćama i otklanjanja tih poteškoća kako bi poslovni subjekt ponovno nastavio normalni rad.

I ranije su iz Svjetske banke upozoravali da sudije višestepenih sudova i predstavnici pravne i poslovne zajednice navode da stečajne sudije ponekad ne upravljaju radom stečajnih upravnika na odgovarajući način, te da im nedostaje specijalizacija iz upravljanja stečajnim predmetima.

"Stečajnim upravnicima se ponekad prepušta upravljanje predmetima po njihovoj vlastitoj dinamici i nahođenju. Čini se da Ministarstvo pravde FBiH ne prati na odgovarajući način rad stečajnih upravnika, niti izriče sankcije stečajnim upravnicima koji obavljaju svoj rad na neprofesionalan i/ili neetičan način. Prema informacijama dobijenim od sudija i advokata, stečajnim upravnicima nedostaju neophodne vještine za upravljanje složenim stečajnim predmetima. U FBiH jedan stečajni upravnik često služi kao upravnik za previše privrednih društava, što dovodi do problema efikasnosti i stvara percepciju o nedostatku integriteta u postupku izbora stečajnih upravnika", naveli su.

Ekonomski stručnjaci SB kažu da pandemija korona virusa pustoši ekonomiju Bosne i Hercegovine (BiH), uzrokujući veliku štetu firmama i tržištu rada.

"Dok se prihodi i mogućnosti za zapošljavanje smanjuju, nedostatak podataka onemogućava procjenu povećanja siromaštva i smanjuje mogućnosti za identifikaciju najugroženijih domaćinstava i donošenje efektivnih politika kao odgovor na očekivano povećanje siromaštva", navode autori.

 

B.K. 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

sudski procesi

ekonomija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti