Nenad Stojanović: Na projekat i-platform sada mnogi gledaju kao dobar primjer

19.03.2018. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Nenad Stojanović: Na projekat i-platform sada mnogi gledaju kao dobar primjer

i-platforma - inicijativa dijaspore za saradnju i razvoj Bosne i Hercegovine osnovana je prije dvije godine i ima za cilj kontinuirano uspostavljati i jačati saradnju između Švicarske i BiH.

i-platform - inicijativa dijaspore za saradnju i razvoj Bosne i Hercegovine osnovana je prije dvije godine i ima za cilj kontinuirano uspostavljati i jačati saradnju između Švicarske i Bosne i Hercegovine s posebnim akcentom na afirmaciju resursa bh. dijaspore u Švicarskoj.

Platforma je zamišljena kao Ured za saradnju i koordinaciju koji će prikupljati, povezivati i promovisati informacije, inicijative i aktere iz obje zemlje, zainteresirane da u različitim poljima djelovanja doprinesu razvoju BiH.

O aktivnostima ovog udruženja i potencijalima bh. dijaspore u Švicarskoj u intervjuu za Akta.ba govori član predsjedništva udruženja Nenad Stojanović.

Krajem prošle godine u Cirihu je organiziran poslovni forum tokom kojeg su okupljena bh. poduzeća. Kakva je procjena učinka, odnosno rezultati foruma?

- Cilj prvog Poslovnog foruma sa fokusom na sektor “Housing”, kojem su prisustvovali predstavnici od 15 bh. kompanija, bio je u povezivanju i uspostavljanju inicijalnog kontakta između proizvođača iz BiH sa poslovnim partnerima i potencijalnim kupcima iz Švicarske. Mi trenutno i dalje pratimo proces razvijanja kontakta između proizvođača i potencijalnih kupaca. Ukupno 4 bh. kompanije su ostvarile kontakt sa kompanijama iz Švicarske te su imale posjetu švicarskih kompanija, što je dalje rezultiralo slanjem dodatnih informacija i ponuda. Mora se svakako uzeti u obzir, da je uspostavljanje saradnje dugoročan proces, koji zahtjeva određeni vremenski period. 

Jesu li sklopljeni neki konkretni poslovi za investiranje u BiH, i s druge strane za plasman bh. proizvoda u Švicarskoj?

- Proces pregovaranja između kompanija iz Bosne i Hercegovine i Švicarske je i dalje u toku. U okviru follow-up-a Poslovnog foruma mi smo svakako u kontaktu sa kompanijama iz Bosne i Hercegovine i Švicarske, koje su učestvovale na Forumu u Cirihu, i pratimo rezultate Foruma.

Nakon foruma, na kojim trenutno projektima radite?

- U oblasti ekonomije trenutno smo u fazi priprema Ekonomskog sajma, koji će se održati u septembru 2018. godine u Cirihu. Glavni cilj ovog događaja je povezivanje i uspostavljanje inicijalnog kontakta između proizvođača iz Bosne i Hercegovine i kupaca iz Švicarske.

Dodatno organizujemo i sljedeći Poslovni Forum u novembru u Cirihu, ove godine sa fokusom na oblasti turizma. Oba dva događaja imaju za cilj povezivanje na bazi B2B i time jačanje ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Švicarske.

Dvije godine nakon osnivanja, jeste li zadovoljni postignutim rezultatima u spajanju mostova dvije države?

- i-platforma ima za cilj podržati i podsticati razvoj Bosne i Hercegovine kroz uvezivanje bh. dijaspore u Švicarskoj, koja predstavlja ogroman resurs što se tiče podsticaja razvoju ekonomije, transfera znanja i kulturne razmjene. Glavni zadatak i-platforme je povezivanje i koordinacija potencijala i resursa dijaspore. Poslovni Forum kao odličan primjer pokazuje, koji rezultati se povezivanjem i koordinacijom mogu postići. Forum je iniciran od strane i-platforme. Tokom priprema su nam se takođe priključili drugi ključni partneri, koji su prepoznali važnost ovog događaja, kao na primjer Švicarski program za promociju izvoza, Vanjskotrgovinsku komoru BiH, Privrednu komoru RS i projekat Dijaspora za razvoj, koji je podržan od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju i implementiran u partnerstvu sa Ministarstvom sa ljudska prava i izbjeglice BiH i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija. Spojili i skupili smo glavne aktere iz obe zemlje i realizovali zajedno Poslovni Forum kao zajednički projekat, čijim smo rezultatima veoma zadovoljni. Ovakav način saradnje planiramo nastaviti i u budućnosti sa novim projektima.

Poznato je da bh. okruženje dosta komplicirano, ali ipak ima dosta pozitivnih primjera. Šta je to što prvo privuče strane investitore za ulaganje u BiH?

- BiH je nažalost i dalje država u procesu tranzicije iz jednog sistema u drugi. To znači da mnogi faktori koji su važni za investitore još nisu na visokom nivou. Posljedica je u pravilu zadnje mjesto BiH u Evropi na ranglistama koje ocjenjuju atraktivnost za investicije. Međutim, ta činjenica se može posmatrati i na pozitivan način. Dugo najavljene reforme su neizbježne i kad tad se moraju sprovesti jer bez njih sigurno neće biti napretka. Ko sada investira će profitirati kada se te reforme jednog dana budu sprovele.

Najatraktivniji su još relativno niski troškovi plata i energije. Šta je dalje atraktivno su relativna blizina zapadno evropskom tržištu kao i relativno dobra infrastruktura.

Ima li skepticizma i straha?

- Naravno da ima skepticizma. Drugačije se veoma niska stopa investicija ne može objasniti. Glavni faktor koji sprečava investicije je politička nestabilnost. Također se na planu reformi koje bi poboljšale okvire poslovanja veoma malo dešava. Pored toga BiH pati od poreskog klina. To konkretno znači da je razlika između bruto plata koje plaća poslodavac i šta zaposleni nakon odbitka poreza i doprinosa neto dobiju isplaćeno nerealno velik. Ta činjenica je glavni pokretač sive ekonomije koja je na izuzetno velikom nivou.

Strani investitori pored navedenog imaju pogotovo strah od nedostatka vladavine prava. 

Ali se iz perspektive dijaspore navedene okolnosti opet mogu posmatrati kao prednost. S obzirom da se u trenutnim okolnostima investicije velikih međunarodnih firmi ne mogu očekivati postoje veće šanse za dijasporu da eventualno razvije dobar investicioni projekat.

Koliki je problem što BiH nema još uvijek BiH još jedinstvenu i što bi najbitnije bilo efektivnu strategiju prema dijaspori?

- Nije realno za očekivati da BiH ima jedinstvenu strategiju prema dijaspori pošto takvu strategiju nema ni prema građanima sa boravištem u BiH. Skoro svaka politička stranka «vuče na svoju stranu» tako da je teško ostvariti jedan koherentan pristup kako bi zemlja išla naprijed, a ne stajala u mjestu. Uzimajući u obzir takvu situaciju imamo naprotiv utisak da je BiH ipak učinila dosta dobrih koraka da iskoristi potencijal dijaspore. Švicarska vlada vjerovatno ne bi ni podržala ovakav jedan projekat kao što je naš da prije nekoliko godina nisu dobili input od strane vlade BiH da je tako nešto potrebno pokrenuti. Sada mnogi gledaju na naš projekt kao dobar primjer, a vlada BiH pokušava nešto slično inicirati i u drugim zemljama, na primjer u Njemačkoj.

Za kraj, kako otključati ogroman potencijal bh. dijaspore?

- Doznake dijaspore iz inostranstva trenutno predstavljaju 13-15% BSP.  Ako se uz to uzme još šta pristiže u cashu onda se procenjuje na 25-30% BSP. Bilo bi od velikog značaja motivirati dijasporu da bar jedan mali dio investira u neki projekat. Iako doznake same po sebi predstavljaju ogroman potencijal možda još veću šansu za razvoj pruža da se zainteresuju članovi iz dijapore da pored svojeg kapitala ulože i svoje znanje i iskoriste svoje kontakte. Na taj način bi se izgledi i šanse za BiH potencirale.

Međutim i dijaspora, iako eventualno u manjoj mjeri nego međunarodna firma, želi kao prvo stabilnost da bi se odlučila da investira. Tu mislim kao prvo na političku a onda na ekonomsku stabilnost. Nakon toga dolaze ostali faktori kao obrazovana radna snaga, vladavina prava, konkurentni troškovi itd.

Razgovarala: Seida Bijedić 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti