Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nenadić: Investiranje u proces održivog povratka razvojna šansa za BIH

15.05.2014. 08:23 / Izvor: Fena

U projekte koji se odnose na proces povratka u Bosni i Hercegovini u naredne tri do četiri godine bit će plasirano oko 500 miliona KM, najavio je danas pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić u izjavi za Agenciju Fena.

Precizirao je da će ta sredstva biti usmjerena za potrebe, prije svega, zatvaranja kolektivnih centara u BiH, rješavanje pitanja regionalnog raseljenja, te za potporu održivom povratku i obnovu nužne infrastrukture na područjima gdje žive izbjegle i raseljene osobe.

Nenadić, koji sudjeluje na radnom sastanku u Fojnici, a u čijem su fokusu pitanja u vezi s održivim povratkom, kazao je da je ovaj skup prilika da se svi u BiH podsjete da proces povratka (Aneks 7 Daytonskog sporazuma) nije zaboravljen.

"Naprotiv ovo je dokaz da su nadležne institucije izvršile zadati dio posla", potcrtao je on, navodeći da nije bilo lako osigurati toliku sumu novca, od čega se najveći dio odnosi na  donatorska sredstva i sredstva IPA fondova, te kreditna sredstva, u sklopu tri aranžmana osigurana pod povoljnim uvjetima kod Razvojne banke Vijeća Evrope, Fonda OPEC-a i Saudijskog razvojnog fonda.

Nenadić je ocjenio da investiranje u proces povratka, istovremeno, predstavlja veliki razvojni projekt i razvojnu šansu za BiH. 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica danas je u Fojnici organiziralo radni sastanak u čijem su fokusu - implementacija Zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distrikt  BiH, te pregled realizacije dosad započetih projekata i programa u sklopu kreiranja uvjeta za održivi povratak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti